The Best Followers

12 April 2009

Kenapa kamu buat Teacher Mas pening kepala?

baru lepas tengok MU ngan Sunderland main td..huhuhuhuhu..sape lagi kalau x MU yang menang kan..tak byk la..2-1 je..

sambil2 tengok bola td aku belek2 paper ujian student aku.. aku kat sek ngajar BI utk tahap 2 (darjah 4-6),subjek Math ngan Science tahap 1 (darjah 1-3)...ni td aku tengah dok menung tengok paper student aku yang darjah 3,ujian Math..x abis pk aku..penat aku ngajar pot pet..pot pet..harrrraaammmmmmmmm..0/100% yang dia dapat..dia x paham ke ape yang aku ajar?ke aku ajar laju macam ketapi?ke mmg dia yg lembap?

macam ne la aku x ngamuk2 kat kelas bantai student sampai patah pembaris kan,kalau result ujian nya 0...aduyaiiii..bukan senang nak bg anak org pandai nih..besar amanah dan tanggungjawab..kesian lak budak nih,mesti x tahu satu ape..

korang tgk le kertas ujian tu..sampai aku wat question mark bebesar sbb mmg satu muka surat tu dia x jawab..



tu lak kertas ujian Bahasa Melayu budak yang sama..antara soklan yang kacang je la,salah gak..aku kutip semula semua kertas ujian dia bawa balik umah,aku nak belek,telek n pk...mana silapnye..

soklan punya la senangkan..dah terang2 cikgu tu siap lukis gambarnye..tapi kira ok gak la Bahasa Melayu ni dia dapat 20%..

kekadang aku terfikir,bukan senang nak jadi pendidik yang betul2 mendidik anak2 jadi pandai,berjaya..bila ada kes2 anak murid yang macam ni,leh serabut cikgu nak memikir..

12 comments:

ai said...

ke..budak tu ade masalah kot tuya..;P

aku rasa elok kau jumpa mak bapak dia la. crite psl anak dia..takpon, kau ckp le ngan cikgu kelas dia. Suh jumpa..

T.u.Y.a said...

kak ai : pening la aku memikir dak nih..punye la lambat mcm sipottt..

tu la,ingat pun mcm tu nak jupe parents dia,kesian nengoknye..

ieNn ZaZa said...

susahnye nk ngajar yer..erm..kena pk panjang kalau nk ngajar ank org ni..

mama | sarah | syimir said...

rasanya ni mmg masalah besar kat budak tu sendiri...bukan salah teacher mengajar ...

T.u.Y.a said...

ienn zaza : ye la..bukan senang nak memikul tggugjawab yang parents bagi kat cikgu..

mama sarah syimir : tu lakan,risau kan bile darjah 3 pun x leh nak jawab soklan simple2 tu..tu baru ujian,kalau exam..tah nombor last la dia dapat..

Dee said...

dulu2 masa sekolah cikgu ajar math..sumpah haram sy x paham..tp bila sy gi tuisyen cikgu lain ajar..apa senang sgt math ni..pada sylah tuya..setiap student maybe caranya lain nak bagi depa paham..harap u amik pendekatan lain dlm memahamkan student yg agak lembab nk catch up..

~ eila'z ~ said...

sabar sis.... jangan marah2 eh.. jangan kata anak org... anak eila sendiri pon kadang2 tak sanggop nak ngajar nyer...hehe
sbb klu ngan ibu dier... dier main2 jerkk...

D.O.U.B.L.E...S said...

susah ye jdi cikgu nie ye...dtg la umah ambil award..istimewa untuk cikgu...

Anie said...

tanggungjawab yg besar tu

T.u.Y.a said...

Dee : tak reti dah..dah masuk kelas pemulihan pun x pulih2..

eila : tu la..kekadang x sabar gak..kena la pembaris itu budak..nak pandaikan anak org bukannye senang..

kak ct : nak nanes dah bile student x leh catch up..tq ye awrd n tag..

anie : besaaaaaaaaaaaarrrrrrrrr sangattt..

~ Lady ell ~ said...

kadang2 bebudak ni tk dipantau oleh mak apak derang..serahkan pd cikgu bulat2..so,anak2 pn cam keciciran la...

T.u.Y.a said...

kak ell : yesszaa...tu la..kerjasama parents pun sangat2 la membantu cikgu2..