The Best Followers

29 November 2008

SeJeNaK


HULU TERENGGANU 26 Nov. - Selepas tiga tahun menjalani kehidupan berumahtangga, Wook Kundur, 106, mempunyai rahsia tersendiri untuk memastikan kebahagian bersama suaminya, Mohd. Nor Musa, 37, terus berkekalan.

Menurut warga emas itu, dia mengamalkan beberapa perkara untuk membahagiakan Mohd. Nor yang jauh lebih muda, antaranya sentiasa berfikiran positif, ceria dan mengurut tubuhnya sendiri.

Wook yang lebih gemar membahasakan dirinya 'saya' kepada tetamu berkata, tiga perkara itu membuatkan dirinya sentiasa muda dan mampu melayani suaminya dengan baik.

"Layan suami ada banyak maknanya. Pertama, layan makan minum dan pakaian. Yang itu, saya buat seperti wanita lain yang bersuami. Saya memasak, membasuh dan buat kerja rumah yang lain.

"Kedua, layan tempat tidurnya. Yang itu tak payahlah cakap dalam-dalam. Faham-faham sendirilah apa maknanya. Biar saya cakap, yang itupun tak saya abaikan. Berdosa abaikan suami dari segi itu," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kuala Berang semalam.

Menurut warga emas itu, dia tidak akan berkahwin dengan Mohd. Noor jika tidak mampu melaksanakan semua perkara berkenaan dan lebih baik tinggal seorang diri sehingga akhir hayat.

"Saya nak cakap kepada orang yang buat fitnah, saya tidak abaikan suami dalam semua hal, kecuali masa demam dan tak larat.

"Memanglah, kita ini bukan sentiasa segar (sihat). Ada masanya sakit demam juga. Kalau kita sakit dan tak dapat layan suami, itu bukan abai namanya, itu di luar kemampuan pada masa itu," ujarnya.

Wook berkata, sejak muda dia melakukan amalan mengurut diri sendiri untuk memastikan tubuhnya sihat selain sentiasa lapang dada dalam menghadapi apa juga cabaran hidup.

Sepanjang usianya, wanita itu berkata, banyak pahit maung dialaminya, namun dia sentiasa berfikiran positif dan percaya semua masalah mampu diatasi dengan keimanan.

Menurutnya, dia pernah menghadapi saat kematian berbelas-belas suaminya dan menjadi ibu tunggal dalam tempoh tertentu namun semua itu dihadapinya dengan tabah.

"Saya ada lebih 20 anak, berpuluh cucu, berbelas cicit. Ada yang dah balik (meninggal dunia) lebih dulu daripada saya. Saya akan terus senyum (ceria) dan mahu habiskan baki usia ini dengan amal ibadat," katanya.

Menurut Wook, Mohd. Nor merupakan suaminya yang ke-22 dan antara yang termuda ketika mereka berkahwin.

baca artikel kat Utusan tu membuat aku berfikir,terfikir dan x abis pk...impressif...insaf jap...huhuhuhuhu...pas ni dah tak leh meroyan x tentu hala..ade lak en.eri cari cari nenek2 nanti..wakakaka..mengarut la..nauzubillah,minta di jauhkan..

28 November 2008

BeWaRe

JANGAN BELI BUAH-BUAHAN YANG TELAH SIAP DI POTONG

aku dapat email tadi..so nak la share ngan kekawan sume...Good to know.

A 10 year old boy, had eaten pineapple about 15 days back, and fell sick, from the day he had eaten.

Later when he had his health check done...doctors diagnosed that he had AIDS. His parents couldn't believe it...

Then the entire family under went a check-up... none of them suffered from Aids.

So the doctors checked again with the boy if he had eaten out...The boy said 'yes'. He had pineapple that evening.

Immediately a group from Malaya Hospital went to the pineapple vendor to check. They found the pineapple seller had a cut on his finger while cutting the pineapple, his blood had spread into the fruit. When they had his blood checked...the guy was suffering from AIDS..... but he himself was NOT aware.

Unfortunately the boy is suffering from it now. Please take care while you eat on the road side.

KenaNgaN

lepas sembahyang zohor,henpon bunyik,heheh..anak call..

::: mama,uje turun lebak sokmo sini,guane mama nok kelik amik amad g Key ell?
aku : lebat sangat ke?banjir ke umah atok?
::: lebak ma..air sunga naik doh..abih umoh 2,3 butir tenggele..
aku : awak main hujan x?kalau main hujan mama x nak balik raya nih..
::: dok pun..atok maroh kalu amad main luar..
aku : pastu,ni tadi wat ape?
::: sakni amad tengoh main huruf2 nga wawa,atis,abe,aina --(sepupu dia yang bercuti kat Kg)
aku : main huruf macam ne?mama x tau pun..
::: aloh..main teka memulo huruf tu ma..
aku : oooo..ha,dah la..abis kedit atok nanti.atok tahu x amad call mama ni?
::: tahu..amad yang soh atok dail..bye mama..royak ko ayoh deh,amad nok g jugok2 KL.
aku : iye nanti mama bgtau.bye mad.i love u...


klik..



lepas anak tepon tadi aku dok senyum sorang2..bile la anak aku ni nak betul cakap bahasa melayu.mama cikgu,anak bahasa melayu pun tonggang terbalik..rumah dia kata butir..wakakakaka...adeyai...

tingat gak aku masa aku darjah 2,3 dulu..main mainan sebutan huruf depan tu..main dalam 4 orang kan..kat depan laman umah jiran aku,masa tu mak dia tengah sapu laman.kitorg pun melepak main huruf2 ni..temanya buah..
aku,ita,emi,adik aku(umi umaeirah)..memasing hulur jari..kira huruf berenti kat jari mana..A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N...>>>N

emi : Nangka!!
ita : Nenas!!
aku :Nona!!
adik aku : N..N...N..ha..tau dah..N=Nonok

dengan tak sopan nya kitorang ketawa pecah perut...mak jiran aku ni pun datang,''sape yang ngajar adik cakap macam tu?''...sume x ngaku..dah mmg x de sape ajar dia cakap perkataan tu..makcik tu pun cakap "dah2,g balik..g mandi...dah nak maghrib.."adik aku dengan sengalnye tnya.."akak,Nonok tu ape?bukan buah ke?"sambil blu2...hahahahha..kenangan...


27 November 2008

petang tadi kak Sya hello2 aku..dia kata foundation aku order dah ade stok..yea..yea..x yah la aku susah2 ati lagi sbb foundation lama dah nak abis..muka aku sesuaiiii gitu guna Mary Kay ni..mahal memang la mahal sket tapi so far aku puas hati..dalam ujan2 tu dia datang gak hantarkan..tq bebanyak..buleh la melawa,menepek tetebal kat muka aku ni..biar en.eri sound macam2..wakakakaka...

PenYaKiT BerJanGKiT..


en.eri demam : pukul 3 pagi lepas dia tgk bola,dia kata seram sejuk..masa tu aku dah zzzzzzzzzzzzzzzz...aku bangun pegang badan ia..panasnye..kaki sejuk..aku pun amik minyak balm sapu kat sendi2 dia,sbb en.eri ni klu nak demam sakit sendi2 dulu..tanda2 awal la tu..yang aku pelik,selimut sampai ke leher..mengigil kuat lak..sejuk dia kata..sah le demam..bahaya kalau en.eri demam ni,mmg x leh wat ape la dia,baring tido je..agknye berjangkit ngan aku kot..aku bgun subuh,tgk dia tdo tp mmg kesian..aku tnya nak keja x?dia kata x leh..x larat..kesiannye en.eri,berjangkit ngan aku..tu pic dia tido kat depan..nak tengok tb katanya,sedar2 tb tengok dia..



26 November 2008

YuHuuuuuuu...

dah a few days aku x update blog...sumenya sbb demam..x larat..tido,baring,menanggung sengsara selsema,sakit tekak,lenguh badan..sume ade..hari ni aku dah ok 95%...cuma kekadang ade gak rasa bengang2 kepala ni..nak2 time sujud waktu sembahyang..ingat2 nak gelak lak,masa aku demam tu macam2 hal aku wat..naik pening kepala en.eri..meroyan tah ape2..siap ugut2 dia..yang x bestnye sebab sepanjang aku demam en.eri asik kena standby malam kat Eastin Hotel..hari kedua demam je dia cuti..kalau ingat2 balik macam x masuk akal je aku meroyan tah ape2,dah tetentu la en.eri tu keja..sorry B.



november rain...asik hujan je kan lately..skang dah x kita time,kalau dia nak turun tu..confirm...kalau x lebat,gerimis...tapi mesti lama...semalam dr petang sampai subuh..setiap kali hujan mesti mostly dr kita mengeluh..tapi nak wat macam mana,rezeki Tuhan nak bagi..terima je la...alhamdulillah..



petang tadik,aku malas la nak memanjakan badan asik baring2 je..pk2 nak wat something yang leh diwat menu minum petang..tengok sardin ade,kentang pun dah naik berpokok daun bagai,dr kentang tu idup jadi kebun kat bakul bawang aku,baik aku wat karipap sardin..tu la hasilnye yang lom di goreng..aku rasa masa uli macam x banyak,bile dah jadik..lebih kurang 35 biji jadinya..



jeng2...hasilnya..tu la rupa karipap aku setelah digoreng..x goreng sume,simpan utk esok2 sket..pastu bg jiran depan umah aku tu sket..aku rasa mcm x rapuh sangat kulitnye,en.eri kata ok je..ecehhhhhhhhhh...sama2 amik ati la tu,dah tau ade salah..hehehe..chawwww!!!

23 November 2008

DeMaM..


aku demam...srotttttttt..sretttttttt..srootttt..sreeettt....selsema teruk sangat2..asik bersin je..sakit idung aku dah..agaknya semalam aku terkena hujan..petang semalam aku g teman adikeri cari umah sewa area damansara ni jugak..nak dok dedekat,senang katanya..tetengah jalan satu block ke satu block ni,hujan turun...igtkan kena sikit je,malam semalam x leh handle dah,bersin...pastu mata berair je,tekak pun sakit...confirm demam..eri nak bawa g Klinik,aku kata x pe lagi..makan panadol ok la tu..
pastu pagi td,aku nak g beli bfast ngan adik eri kat bawah...dok lenggang kangkung mcm itik pulang petang sangat...tetiba aku terpelecok...aduhhhhhhhhhhh...tu la.jalan x tgk2 bawah,kan terpelecok..nasib baik x jatuh terjelopok..klu tak..malunye..
masa tulis ni pun pala tengah pening2 lagi,cuma x nak tunjuk kat en.eri sangat,x nak wat dia risau..elok2 nak balik Kg naik bas,dah en.eri x bg..sbb demam...anak lak asik call je bile nak amik..aku kata,ayah cancel plan nak amik this week.ayah kata balik raya aji ni ikut sekali balik KL...sedey..

22 November 2008

FamiLy aKu SaKiT..uwaaa!!

umaeirah ku sayang...



12.10 am : aku lom tido,x ngantuk lagi..sambil2 baca novel..en.eri jupe adik dia..x de kat umah...tetiba tepon aku tuttttt..tutttt..sms.




umi umaeirah : akak,aku kat spital HSI ni..Ya'um semput lagik...batuk2..biru2 muka..
aku : pulak..kena lagi..
aku terus call..leceh sms2 ni..





aku : ello..anak nape?
umi umaeirah : biasa la kak..semput datang lagi..td dia batuk2..pastu x leh nak napas..nasib baik ayah dia ade kat umah..x outstations..
aku : mana dia?
umi umaeirah : kat kecemasan..ngan ayah dia..aku tggu luar je doc kata 2 org je leh masuk..tadi musa kata mungkin kena sedut gas..tah ape cite la dua beranak dalam tu..
aku : ko ni bg anak minum ais ke?bla..bla..bla...bla...
umi umaeirah : mana ade,dah nak kena..dia kan x leh sejuk..bile x buka kipas x nak tdo..menangis kepanasan..bepeluh2..
aku : okey la..ape2 bgtau akk ye..esok tepon mak bgtau..mak demam tu..dah 3 ari..tadik petang akk call mak..
umi umaeirah : ok kak..harap sume ok je..bye kak...


aku x paham ngan anak sedara aku sorang tu..klu korang pasan baru mggu lepas g HSA Jb,malam ni dah g HSI Jb lak..macam2..wat aku risau..petang tadi gk aku baru tau bile aku call adik aku kat Kg,dia kata mak demam dah 3 hari..kena hujan..abah lak skang dah kena injek tetiap hari sbb doc kata berat badan dia dah bertambah susut sbb kencing manis..adik aku kat kg tu la yg jadik nurse injekkan abh tetiap malam..aduyaiii..sush hati aku..next week 25hb,adik bongsu aku lak nak sunat..aku rasa aku kena balik Mersing tengok2kan deorang..aku doa semua nya ok2 aje..key la..nak tepon en.eri cite..sedeynye...

21 November 2008

MenGaBaiKan..TeraBaiKan...Bye..Bye..

kepada cikgu2 sekalian,mcm ner cuti anda di hari Jumaat ini?sudah seminggu kita bercuti yer...ada yang kena jaga peksa,ada yang ready nak tanda paper peksa,ada yang dah g holiday pun..aku????waaaaaaaa!!!!nyampah...
aku tulis en3 ni sbb rasa mcm diri ni terabai dan di abaikan oleh en.eri...asyik main game je..sanggup x tido..sengkang mata..nyampahh..aku tau kat opis pun klu ade masa dia mesti curik2 main game..sbb kat lappy dia dah install game tu..aku nak report kat Boss dia..en Engineer yg suka ngular main GAME..aku protes ari ni..tunjuk perasaan..hasilnye..jeng2...

aku wat x nampak je pinggan mangkuk yang penuh menimbun2 kat sink tu..


aku saja tabur,sepah2kan sume buku2 aku..novel..tepon aku letak bawah...biar dia yang kemas..menciknye...

20 November 2008

aNaK


aku kemas2 buku nota aku..susun2 yang x guna,yang dah guna n yang akan digunakan..tetengah aku susun buku2,ade satu kertas terselit..aku tengok,rupa2nyalukisan anak aku..dia lukis pic dia (yang rambut cacak2 tu),pastu pic aku,bawah sekali pic ayah dia,pic aku ngan dia muka je dia lukis..pic ayah dia complete..pastu ade lak pic keta ayah dia..pastu tajuk dia "kereta bapa saya"..alahai,masa bile dia selitkan agaknya..aku x pasan..semalam tepon dia..dia tnya lg bile nak amik dia balik KL,nak g balik kg Mersing..aku kata ayah keja lom cuti..kesian dia..sabar ye nak..

ShooPinG...

cite ni dah 2 hari lepas..lepas maghrib aku g Tesco kat Damansara ni..tu je la tempat yang dekat ngan umah aku nak shopping2 barang dapur..banyak dah barang2 dapur dah habis,lama dah x g beli2..en. eri asik bz je memanjang...




masa nk g sempat posing lagi tu..en.eri pelik sket sbb kali ni kitorg kuor x ikut tema..heheeh..selalunya klu dia baju ijau aku mesti baju ade wane ijau2 sket..tudung ke..ni,dia pakai baju ijau..aku pakai sweater itam..





tak de la byk sangat kitorg shopping...tapi leh tahan lama la..dr kul 8 sampai kul 9.30..sbb aku ngan eri dah wat rule baru dalam bershopping,kena bandingkan harga.kelako nye..kat tempat sos je dah dekat 15 minit,namanya pun banding harga...huhuhu





selalu aku mmg listkan ape yang dah habis..list aku sama je tetiap bulan,tapi kali ni aku dapat la nampak perbezaan ketara jumlah belanjanya...klu selalu mesti rm120++,kali ni cuma rm86.00..wahhhhhh..nampaknye en.eri n Tuya berjaya reducekan budget bulan nih...yea... ni shopping barang2 kering je..gula,tepung,milo etc..



otw balik,kat tepi jalan ade orang jual durian...yum..yum..aku pun bgtau en.eri,aku nak makan durian..sedap je nampak...en.eri pun beli la..x banyak..4 biji je..kecik2..4 bijik = rm10..




ni la hasil kerakusan aku melahap durian..balik umah je,terus suh en.eri buka kan durian..x menyabo2..yang paling memalukan tu,aku makan sorg2..langsung x share ngan eri..dia pun x nak..x yah le pelawa..kuikuikui..






19 November 2008

erTi KaWaN


susahnya nak mempercayai seseorang yang boleh kita anggap kawan...sampai saat ni aku masih tertanya2 kenapa kawan baik aku sanggup wat aku mcm ni.sanggup jaja cite,sanggup khianati persahabatan kami...padahal aku percaya dia 100%..aku akui,aku memang senang berkawan dengan sesapa je,hi sana..hi sini..tapi untuk mempercayai someone,shared everythings dengan somebody ni,susah..lelagi ngan pompuan..aku x ramai kawan pompuan,leh dikira ngan jari..tapi aku bebetul2 x sangka kawan baik aku ni leh tikam aku dari belakang,menjatuhkan air muka aku...padahal selama ni aku x usik dia sikit habuk pun..aku hormati dia,percaya dia dan ak simpan semua cerita suka duka dia..tapi apa yang aku dapat????sedih tol...sekali aku suka,aku akan suka wlu ape pun keadaan kawan aku,tapi sekali aku benci,aku akan ingat sampai bila2..aku x memutuskan tali persahabatan antara kami,tapi aku anggapkan aku dah tak ada kena mengena ngan dia,aku x pernah kenal rapat ngan dia dan aku x kenal dia..for my ex bestfriend : thanks 4 everything,thanks sbb kita pernah jadi kawan baik n jangan ulang ape yang dah kau buat masa dgn aku dulu pada orang lain..and one more thing...utk kwan2 aku yang baca luahan geram aku ni,''dunt judge the books by its cover'',aku dah terkena..x semestinya luaran alim,bertutup litup elok dalaman nya pun elok..tah2 lebih busuk dari orang yang terdedah2 tu..huh!!!!aku benci kau @#$%^....

18 November 2008

To My BestFrienD


this is for my bestfriend...skang dia tengah frust,keciwak...sedey sbb asik ade je x kena ngan hubungan dia ngan sape2 pun..aku sedih gak bile dia asik frust,but dun wori za,aku tetap ade ngan ko..sedih ke gumbira ke...harap2 bile baca kata2 kat atas tu semangat dia pulih semula...jgn la pasal sume tu dia jadi putus harapan..

17 November 2008


eri majuk...zzzzzzzzzzzzzzz x nak bgun2...dia majuk sebab aku x kejutkan dia makan sama2..bukan x kejutkan,dah macam ape aku kuor masuk bilik kejut dia.aku dah le lapar tahap cipan pasir masa tu..macam nak hangin pun ade..aku siap baca surah Yassin kat telinga dia,Ya Rabbi..makin sedap dia tdo..aku pun malas tggu2..makan le dengan tekunnya..dah kul 9 kan..perut aku lapar la..dia tdo baru je pas sembahyang isyak,tapi nyenyak nye,x yah cite la..pkul 11 dia bgun jeling2 aku..dia kata "sampai hati sayang makan sorang2 x ingat kat B"..aku masa tu macam nak fire je dia..dia kata ku x kejut dia?????pastu aku idangkan dia nye makanan..still msam muka dia..alololololo B..sorry eh..hehehehheh..sape suh tdo x hingat dunia..sekejap je dia majuk tu..

MaLanGnYe aKu...

hari ni dah mula cuti sekolah..dah mula gak wat plan utk anak..hehehe..mak hello2 "ayang,mak nak g sana lepas adik sunat,lepas raya aji kot"..rupa2nya mem dah plan dulu nak jalan g sini..tetengah berangan tu tepon bunyik lak..:

* : hello..mas,can u give me the culculation Li10Y8Co3O20?
aku : i tot @#$%^ was give to u,bcoz the result i dah bg pada @#$%^...lagipun i x incharge projek ni lagi la Prof...
* : ooo..i x tau pun..i tnya @#$%^ dia kata u yanghandle all this projek..
aku : its ok,i will email to u asap..
* :tq mas..

memang aku hangin tol ngn minah @#$%^ nih..sesuka hti dia je kan lepas tangan bab2 ni..bape lama dah aku x wat eksperiment,x wat dah research tu..sume detail aku dah bg dia,boleh lak dia suh Prof tu call aku tnya mcm2..

kenangan masa kat Lab UM..insyaallah..next year aku datang lagi seandainye si @#$%^ x de kat situ..mencik dia..
an hour later...
tuttttttt..tutttttttt..sms.."mas please call opis back...urgent..-malar"
aku pun call la opis sek..x sempat2 aku nak hello2..dia tau dah aku yang call..
malar : mas,ko leh x tolong masuk opis gantikan kak min (kerani)..dia wat operation la next week..dah x de teacher yang dapat aku hubungi..next week je mas,pastu aku la ganti..it should be me yang gantikan dia,tapi next week aku ade hal la..my sis kawin..please mas...
aku : apehal lak aku nih..adeiiiiiiiiii..aku x de kena mengena la weiii...mcm ni la..ape2 aku bgtau ko by this thursday la..aku pun ade plan gak..
malar : ok mas..im really2 hope..thanks mas..
aku mcm blur2 gitu..aku ke jadi mangsanye..adoiiiiiiiiiiiiiii...x kan nye aku nak..aku nak berehat2 sampai lebam..hahahahahha..

ni la malar yang suh aku ganti dia nye shift jaga opis sek...ampeh..

teacher Tuya


saje je la kekonon banyak keja..punya la sepah tah ape2 fail..kenangan2..heheheh


16 November 2008

WeeKenD YanG MooDy..




wargggghhhhhhhhhh..macam nak jadik gaban je..busan..nyampah..blur...isssssshhhhhhhh,x bestnya weekend aku ..kebosanan yang dah di tahap max++++...nape tah,aku tengok muka eri je aku nak marah..kesian dia..sbb aku moody weekend nih :
sabtu 15.11
sinki dapur aku tersumbat-eri siang ikan..agaknya dia x kutip sume sisik2 ikan tu..masa tu aku tengah sidai kain,masuk dapur tgk dia terbongkok2 kat dalam kabinet bawah snki..dia kata "air x nak turun Yang.."
aku jatuh bilik air- kalau dah moody tu kan,basuh bilik air pun x ikhlas..mcm ne tah leh jatuh..tapi x sakit sangat la..saje je wat2 sakit..muncung2 ngan eri..hehehe
eri kena standby- dia kena standby kat Eastin Hotel.Internet sana problem..dr kul 9mlm sampai 6pg..x dapat la nak jejalan..
ahad 16.11
sakit kepala- pagi2 bergurau ngan eri..gelak macam x ingat dunia,sampai berair mata..dah le geletek2..tetiba kepala dia ngan kepala aku terhantuukkkkkkk!!!!adoyaiiiiiiiiii...terus pening..seyes..maigrin aku datang semula..aku x leh nak bgun,masak etc..sume eri wat..dia masak,basuh pinggan..aku zzzzzzzZZZZZZZZZzz..tq B..masa tulis blog ni dah lepas isyak,eri suh bgun sembahyang maghrib tadi,pastu makan..rasa elok sket..
P/S :tq B sebab ok2 je ngan sayang..sabar ngan sayang yang macam2 ni..kekadang aku sedar gak aku ni ngengada,tapi ngengada ngan eri je..x susahkan sesapa pun..wakakakaka..

14 November 2008

SorrY..




malam td aku lepak2 tengok tb ngan eri sambil layan2 mata nak zzzz..kitorg pun borak2 la..tetiba je dia cakap mcm nih ;

b : sayang ni kan..diktator,beken (garang),queen control,kuat majuk,mulut x berenti senyap..pot pet2..

Tuya : ha????la..b baru tau ke sayang macam tu??kesian nya kan b dapat bini mcm tu..(sambil aku muncung2 mulut)

b : ye la,sayang kan macam mak tiri,cerewet,sume kena perfect..

Tuya : ehhh..ye ke yah,mama mcm tu?

b : a'ah,tapi elok la gak awak macam tu yang,b ngan anak ade la disiplin sket..
Tuya : x best eh bile sayang macam tu?(ape soklan aku tnya nih?kui kui )

b : x de la..dah biasa.tapi kekadang rasa mcm dok kat sekolah ngan cikgu disiplin je...tau la awak tu cikgu..

Tuya : ea?(sambil menung senyap)

b : sayang marah b ke?(sambil cuit2 aku..)

Tuya : x de la..cuma x pasan kkdg sayang over..(huhuhuhu..what a big mistake i've done?sorry b n Faris)

Moral of the story : kekadang walaupun dah bertahun2 kita ngan sesaorg ni,x semestinya kita leh sesuka hati wat dia macam mana kita nak..deorg pun ade hati perasaan..kat umah bukan kat sekolah..huhuhuhu..alhamdulillah,aku tersedar sebelum aku x sedar diri dan makin jauh ngan idup sendiri..tq B.

SemPuT n NganTuK

ni la satu2 nya anak sedara aku yang paling aku sayang..ni anak adik aku..umairah nama dia..tapi kitorg panggil Yaummm je..glemer ko..tengahari td umi dia a.k.a adik aku tepon..bgtau malam td Yaummm semput,bawa g HSA Jb,dr kul 2pg sampai kul 4pg baru dapat jupe doc..pastu doc kata nak tahan anak kat ward..adik aku x nak,sbb dia kata susah..lgpun Yaummm x leh masuk gas atau sedut sbb kecik lagi..hmmm..Yaummm ni umur dia dah 1thun 5 bulan..tetiap kali aku tepon umi dia,dia pun sibuk la aYong..aYong panggil aku..kesian dia,tah ikut sape la kekecik dah semput..windunya kat Yaummmm..dia ni cucu 1st pompuan dalam family aku..anak aku tu 1st boy..baru 2 je mak abah ade cucu..sabo la eh..tengah merancang...alon alon...


mengantuknya...dah macam makan pil tido...masa tu br kul 3pm..agaknye perut kenyang,mata pun ngantuk..pastu joint eri makan kek ceklat yang x suprisse tu lagi td..eri balik keja pkul 5.30..awal lak ari ni..dia kata sebelum ujan turun,pas2 jem tah ape2..baik dia cabut dulu..lgpun site dia ari nih dekat2 area TTDI je..
masuk umah je dia tegur.."nape muka blur je Yang?"aku jawab "ngantuk nye B"..pastu aku masuk bilik,baring2..sms ngan adik aku kat kg..pelik gak,senyap je kat luar..bunyi tb je dengar..intai2 rupanya en Eri dah zzzzzzzzzzzz....senangnye dia tdo..aku pun masuk bilik semula tido gak la..sesedar pkul 6.50..nak maghrib dah rupanya..kejut2 eri bangun,x baik kan tido memaghrib..pas maghrib eri ngadu lapo..biasa la dia,bangun tido mesti lapo...makan2 le..nasi siang tadi ade lagi.rindunya kat anak aku..sekolah dah start cuti..eri kata next week balik Klntn amik anak..

The DaY..

-happy bestday to u...happy birthday to u...hepi bestday to my Hubbie...epi bestday erii....
'14.11.2008' birthday Hairinizam yang ke 29..aku kata dah tua,dia kata "age doesnt matter,life begin at 40..korok dia...huhuhuhu

'dia nye kek' tak sempat aku nak toping kek ceklat aku wat tu,dia dah potong..silap aku gak,letak atas kabinet dapur tu..dia balik umah nak g sembahyang Jumaat tadi,dia belasah dulu dah..aku punya la jerit2...x suprisse la..ishhhhhhhh..

'the perezen' aku x belikan dia pe2 pun..cuma aku ade wat ala2 buku scrap..memula nak conteng2 je tapi nampak ok lak...

13 November 2008

SeRi MuKa TuYa...

alkisah...petang semalam,ujan2 kan..perut lapar,eri balik keja mesti nak makan kuih2..sbb dia x suka makan nasi terus..kalau petang mesti nak minum petang..teringat lak masa bulan pose aritu leh kata tetiap ari beli kuih seri muka..eri ni kalau makanan yang ade pulut dia lain macam sket nye mabuk..suka sangat2 nye..biasa la kan,orang pantai timur..aku pun tepon mak kat Mersing..hello2 minta resepi..mak kata wat dia simple je tapi kena tau sukat air..x leh banyak air atau kurang air..aku pun ikut la resepi mak bg tu..dalam nk siap tu,tah bape puluh kali aku hello2 mak..naik pening orang tua tu..finally,siap gak kuih seri muka Tuya tu..heheheheh..tapi yang x bestnya tepung yang wane ijau tu lembik sket,terlebih air kot..tpi licin gak la eN.eri makan...kira jadik la eh...


dan sebagai tanda terima kasih eri kat aku..dia belikan mee hoon sup dengan teh ais..sodap...esok bestday eri,aku niat nak buat kek coklat kukus untuk dia..saja nak try resepi adik aku bagi..tengok dia wat masa raya kat Kg aritu senang je..sedap lak tu...tunggu!!!!nnti aku update blog dan tgk hasilnye eh...hehehehe..kemaruk nak memasak je skang..ok,nanti sambung lagi ye...

12 November 2008

RahSia HaTi TaK SaPe Tau...


aku x tau la..2,3 ari ni hati aku berdebar2..perasaan aku di kacau,di ganggu oleh kenangan2 busuk tu...rasanya dah bape lama,dah berzaman aku lupakan.sampai la ketukan pintu rumah aku malam tu..kenapa sampai sekarang dia masih menagih,mengungkit kenangan2 busuk tu..KENAPA????aku memang MELUAT skang..macam nak muntah..eri kata ''sabar sayang''

'he is a part of me past now n forever ...' susahnye nak lepaskan rasa tu...aku benci..

SeMaLaM YanG x BesT -11hb-


-aku sakit kaki,sakit kepala..macam nak demam..B urut tapak kaki aku..sakit menyucuk2..tah ape kena tah..pastu kepala aku pening..macam nak demam..eri kata aku mmg nak demam ni tgk gayanya..dia pun dengan bangga nye memaksa aku menelan pil..dan dengan meluatnye aku pun terpaksa makan pil..uweeeeeeeeekkkk..pahit yang amat2..cehhhh!!


assigment eri yang x siap2..aku yang kena taipkan dia nye paper work..dah dekat 2 minggu dia suh tolong taipkan draft yang dia wat..dateline dah dekat sbb compeni dapat projek baru kat condo area KLCC.nak masuk tender Service Internet Provider..Sbb dia x ade masa nak taip (sbb asal balik umah je ngadap game..bz konon),dia amik kesempatan buli aku..aku x ske taip benda yang aku x tau sepatah haram...entah ape2 je dia nye istilah..menyampahnye nak siapkan..x suka..x suka..ishhhhh....
-sedihhhhhhhhh...student tuisyen aku nye markah sains..26% jer..mak dia dah x reti nak cakap ape.."teacher tengok2 kan la exam paper dia nih"..nak aku tgk apenya,dah dapat markah pun..tu baru paper sains..lom mate,bi..adusss...baru ingat cuti sekolah ni leh la berpoya2 cuti balik Kg,ade lak parents nak hantar anak tuisyen..tension2..

10 November 2008

CiTe TeH aiS...


malam yang agak busan...eri sibuk..aku lak x de hapa nak dibuat,nk Ym malas..sambil2 update blog ni,aku mcm haus dahaga je gitu...aku bg2 hint kat my hubbie..hehehe..aku wat dialog macam nih..."sedapnye kalau dapat minum air teh ais kan,tapi teh ais kat mamak la.."dia lak jeling2 aku,mesti dia kata dalam hati...kacau tol la minah nih...alih2 je dia kuor..selambe je x cakap ape..aku pun mcm blur la..aikkk,x kan majuk kot..ke nak tunjuk perasaan..cuba call dia,henpon tinggal,tengah cas..lebih kurang 5 minit 10minit mcm tu,dia balik bawak teh ais...yea yea..dia bagi aku dengan senyuman sinis dia..x tahan tol kena macam tu...ilang dahaga aku nyedut teh ais nih..tah nape la kan,teh ais mamak ni sodap sangat..sambil2 minum teh ais aku baca novel yang dah bape kali aku baca tah..tak jejemu..mengulang je..bagusnye kalau ngaji Quran macam tu kan..asik ngulang je..tah dah bape kali Khatam agaknya..kuikuikui..key la,aku nak melayan perasaan ngan novel nih..turn eri main game lak..

TinGaT aNaK..




sebenar nya aku dr mggu lepas dok teringat anak..malam semalam cuba call kg,nak cakap ngan Amad,tapi mama kata 'anak dah tido,esok kan sekolah'...ishhh,baru kol 9.30..huhu..lup lak kat sana ari Ahad sekolah..dr minggu lepas aku cuba call henpon abah kat Kg,tapi line x derk..maklum je la..kg eri punya la jauh nuuuuunnnn di sinun..jadi coverage susah sket...aku x sabo2 tggu cuti sekolah last mggu ni,nak amik dia balik KL..nak bawa dia balik Jhr,cuti ngan atok nenek Jhr lak..last aku balik aritu dia tunjuk paper ujian bulanan dia..ayah dia marah sbb x pandai kira...uwwwaaa!!!nanes mcm kena pukul..pastu dia leh kata kat aku,duit raya dia pada ayah.."duit raya Amad pada ayah ma,nnti mama minta tau..Amad tau ayah mesti beli rokok"..hehehehe...anak pun tau komplen ayah dia..

kenangan malam last tu ngan dia sebelum balik KL,ayah dia melepak2 kacau aku baca paper,pastu aku pun ape lagi,tunjukkan la kat eri kehebatan mencubit aku yang perit tu kat dia,dah aku sibuk baca paper,dia sibuk ngacau..eri pun ngadu kat Amad..

ayah : Mad..tengok mama nih kutei2 ayoh Mad..
amad : oooooo..mama kutei ayoh deh?guano mama kutei?
**aku pun tunjuk la mcmne aku cubit ayah dia**
ayah : adoiiiiiiiiiiiiii...dah la maa...sakit ayah..
ayah : adoiiiiiiiiiii...sakit la Mad..bakpo amad kutei etek?
amad : Sebab Amad sukong mama..mama belikan Amad baju rayo...

**aku dengan bangganye hi5 ngan Amad..ayah lak bengang je**
alahai..windunya aku ngan hero aku tu..

09 November 2008

Lagu Eri UnTuk aKu

video

lately eri asik nyanyi lagu ni je..lagu TanPa nih..aku memula mcm x bape nak dengar la..pastu bile dengar kat radio best lak..tiap kali kuor dengan dia asal ade lagu nih je dia nyanyi bagai nak rakk..pastu dia kata:

B: sayang,B bagi sayang lagu ni ye..

aku : lagu sape ni B?macam lagu indon2 je..

B: penyanyi dia je Indon,yg lain sume dak2 local...

aku : nape B bagi sayang lagu ni?jiwang je B nih..

B : sayang dengar melodinya,hayati lyricsnye,fahami maksud...sayang akan tau nape B bg lagu nih..

kekadang aku pun x paham mcm ne eri leh jadi sejiwang nih.kata dak indie,tapi kuang kuang kuang...siap tujukan kt aku tu...aku pun dengan skemanya menghayati..dan terus suka..siap download kat MP3,ringtone HP lagi tu,kat Laptop...lagu tema la ni kekonon..jangan marah..

SeJenaK

video

tertarik dan terdetik aku pasal isu nih..bukan ape,aku terpk pasal anak aku tu kan..cuba la bayangkan kalau dia tengok klip tu..bukan aku nak menidakkan ape yang memang dah termaktub kat Al-Quran,hukum hakam,balasan tuhan tetap akan ada di hari kiamat nanti..aku rasa isu tu patut di bincangkan semula,terlalu berat untuk anak2 yang berumur 7-10 thun..budak2 ni cepat menerima apa yang dia nampak,tapi deorg tak pk ape mesejnya..aku cuba search kat YouTube kalau2 ade klip sajak kematian tu,tapi x dapat..

sepanjang lebih 6 tahun aku bergelar cikgu,bergaul ngan bebudak ni,dah macam2 perangai dan jenis aku tangani...cara penerimaan deorg tak kan sama..forsure kalau anak aku tgk pun,mesti 2,3 minggu dia akan teringat2..malam2 mesti minta nak tido sama..pastu mesti dia dok ulang bercakap pasal cite yang sama...mmg bagus klip tu untuk memotivasikan diri,muhasabah diri tapi rasanya lebih sesuai untuk budak2 12tahun++...klu kita sendiri tengok agaknya kita pun akan teringat2..sama2 la kita pk2kan

CeLebRaTe BestDaY

selamat hari jadi kakyue..minah ni nye birthday sebenarnya 01.11 ari tu,tapi abang bertuah dia tu lupa..aku lagi la lupa..wish je aritu..minggu ni aku plan la nak wat..tapi x la bebesar..makan kita2 je..sekali ngan celebrate birthday eri..eri nye birthday 14.11..makan kek je la mggu ni..bulat jugak muka aku nih..kekonon nak bg kakyue suprisse..dengan penuh iltizam dan usaha nya aku eri n La merealisasikan benda alah tu..



dr PJ sampai ke Bangsar cari kek..huhuhuhu..saje je la tu nak meronda..

ha..Jom kita cari kek kat Bangsar Village b...mesti ade kat situ kan..kan..


dah le panas...silau..malau..memacam la..eri tengok satu awek tu,sampai terteleng2 kepala..x sesuaiii..



pas beli kek kul 5.30...minah tu balik dalam kul 7.30..sempat la aku masak mee,goreng nugget sket..x de ape la sangat kan,cuma nak merai adik ipar aku yang sorg nih..masa masak,sesiap x sempat nak amik pic byk..x de photographer..eri biasa la kan ngan game dia je..x ingat2 nak amik pic pun..masa suprisse pun x de sape pegang kamera..so ade la pic sesikit ni..hehhehe..pic makanan je..pic manusia2 sume tak leh tunjuk..sume selekeh ya Rabbi..mcm2 aksi ade..sensor...wakakaka..


kek chocolate moist..yum2...macam biasa la sebelum makan cumel..cukup sifat je kan..

nugget,buah sikit pastu kat bekas biru tu mee goreng..x nampak..


yang pakai kain batik tu la bestday gurl nye..tapi x leh tunjuk muka sbb masing2 tengah selekeh gile..dah name suprisse kan..x de la nak make up2 ke ape ke..yang penting laptop x jauh..sape lagi laki aku la..GAME...GAME...GAME..
ape2 pun we had a enjoy time this weekend..syiookkkk..bestday gurl tergamam,blur,x sangka ble dia kuor dr bilik dah ade kek kat depan..anyway,epi birthday B n Kakyue..muah muah..love u all..
aku tido umah adik2 eri..lepak2..share cite..biasa la sessi meluah perasaan,kakyue ngan La cite pasal cite sepanjang mggu ni..
La : cite pasal keja yang dia baru mula mggu lepas..suasana baru,kawan2 baru,osmet baru..sume baru sampai dia ngadu x lalu nak makan,x lena tdo sbb belum biasa..yang kelako tu kencing pun x lawas..aduyaiii adik aku nih..pastu cite pasal bf dia yang lurus bendul macam pembaris..bile hello2 tu dah abis cakap masa nak letak tepon pun kena ajar cakap "bye,gudnite"..bf dia kata x biasa nak berbunga2 ni...alahai La..
Kak Yue : cite pasal keja dia yang semakin stress,pastu deparment dia kena restructure,yang paling banyak dia cite pasal ke'frust'an dia sbb putus cinta la..kesian dia..x pe la kakyue,jangan putus asa..watchout...ramai lagi yang elok..ade hikmahnya..
aku lepak ngan deorg kat bilik x pasan sampai kul 3 pagi..ngantuk nye pasal terlelap gak kat bilik deorg..eri tdo kat depan tv sbb tgk bola malam td..

08 November 2008

HePi aNniVesary TuYa&eRi

alhamdulillah..hari ni 08.11.08 ..epi annivesary B..semoga ikatan ang terjalin ni akan berkekalan ke akhirnya..aku x de la celebrate sangat2nye,cuma aku beli kek kecik2..kek ceklat ngan kek buah..tu pun eri x tau..beli senyap2..hehehhee..siap ade lilin lagi..pastu aku nyanyi lagu epi annivesary..ala ala lagu bestday tu la..tukar tajuk je..huhuhuh..b wat2 la terkejut x sangka aku bg dia kek..nyampah..terkejut la tu eh..tapi aksi2 terkejut tu x sempat dirakamkan sbb aku lupa nak cas bateri..tapi pic kek2 sebelum n selepas di makan ade la..

ni la kek nye..kek ceklat ngan kek buah..macam sedap je kan..alah sepotong rm3 je..nak rasa g la beli sendiri..huhuhu..
nampak menarik je..time ni dia cukup sifat lagi le..x usik ape pun..


tggal la separuh setelah dilahap oleh aku ngan eri..kek buah tu rasa masam2 sket..rasa nenas campur strawbery..

berakhir la sebuah episod kek yang cumel pada mulanya td..epi annivesary Hairinizam..




07 November 2008

Teman Eri..SesaT Jalan..uWWWaaaa!!!

memula ceria je la kan muka..masa ni tggu eri isi minyak...

hehehe..sudah siap ke pak supir?nampak x pak supir ku sayang tengah isi minyak tu..

ni la masa aku nyampah tu..dah le cuaca panas,ati panas..saja je sesuka hati dia nak ikut jalan tah memana..pastu wat muka x bersalah..


mencik tul tau...citenya macam nih,pagi la dah eri ajak aku g teman dia g site kat CyberJaya..dia kata dr "bebosan dok umah tu..meh la ikut B g side.."macam best je kan bunyiknya,aku pun sesiap la..tapi dia kata nak g EnDah Perade dulu,jupe kawan dia..dia tak tau jalan nak g EnDah Perade,ooooooo..sebab tu la ajak aku..ampeh tul dia nih tau..yang aku tension tu,dah bg direction dah,sampai kat area bukit Jalil,dia leh masuk highway kuor semula g KL...aduiiiiiiiiiiii..B....masa tu tuya dah x jadi tuya dah,aku macam nak jadi gaban dah..ishhh..korg tgk sendiri la..malas cite..aku ade amik pic sket,saja nak sejukkan ati..