The Best Followers

30 June 2009

WeekenD


ni cite weekend aku yang lepas..cite pasal hantar adik aku daftar UUM..
kitorg bertolak 2 keta..dr Jhr 1 keta,dr KL 1 keta..
dr Jhr mok, umi n ayah umairah,umairah,adik bongsu aku ngan mak yang ikut..
dr KL aku ngan eri je la..deorg bermalam kat umah aku Jumaat malam Sabtu tu..
lepas zohor hari Sabtu kitorg gerak..eri kata kalau x de pe2 7 jam sampai la..
leh la kitorg usha2 hotel ke rumah tumpangan..sbb aku dah servey online,call hotel2 terdekat,sume full book..

dalam perjalanan kitorg..ujan lebat sangatnye dari rawang sampai ke Tapah..slow je la..

lepas dr Tapah elok je terang benderang panas lagi..keta ucea adik ipar aku follow belakang..slow je walaupun aku tau ucea x tahan nak memotong kitorg..maklum le bawa mak..ngeh ngeh..keta kitorg mmg la slow x leh laju..eri tekan 140 je rasa melayang..nasib bek gak la adik ngan mok naik keta kitorg..berat la gak..dah nama viva tu,bukan mcm wira eri..eri asik ngeluh je x best bawa viva sbb x leh pecut..kalau ekon keta wira dia x rosak,mmg dia bawa keta wira tu..

benti rehat sembahyang kat RnR Semanggol..umairah macam kena hesteria bile tengok playground..terjerit2 ilang akal..kitorg kena ganti2 g sembahyang sbb nak kena jaga umairah gedik nih..habis sume org yang main kat situ kena halau ngan dia..


kitorg makan malam kat RnR Gurun..sbb bawa bekal,kitorg berkelah je kat bawah pokok..syok gak..


sampai pekan changloon dalam kul 11.15 mlm..cari hotel,motel sume full..so,mak kata g terus UUM,mana tau ade penginapan utk family..sampai sana,alhamdulillah..kitorg dibenarkan bermalam kat bilik Mok,sbb roomate dia lom sampai lagi..tapi kena kuor sebelum kul 8..merasa gak la tdo dalam bilik Mok..
pic dalam bilik Mok..masa ni masing2 tengah siap nak kuor..mak la yang terawal siap..sonok sangat dia..


kemas keta..buang sampah sarap yang x patut2 ade tu..tgk si umi umairah tu..tah ape dia x puas hati tah..

Mok in blue..selamat belajar Mok..hehehehehh..


sementara nak tggu mak n Mok g dewan taklimat,kitorg pun berkelah le kat tepi kolej Mok ni..best,angin sepoi2 bahasa je..heheheh..sampai terlelap2 Eri..dr dok sesaja tu,baik kita posing2..

so far sume berjalan lancar..alhamdulillah..masa nak balik tu sedih sangat2..Mok x biasa jauh ngan family..mak la org yg paling sedu sedan..tapi walaupun sedu sedan kena gak la lepaskan anak kesayangan..nak blajo..

ari ni baru 3 hari Mok kat UUM..aku tetiap hari sms tnya cite..dia kata roomate x bape ok..tdo x cukup..malam td je dia balik bilik kul 3..kul 4.30 dah kena sesiap turun g surau..pastu aku x nak tnya banyak2 dah..aku tau dia sedih nanti..ape2 pun aku doakan dia ok2 je kat sana..esok2 ok la tu,baru nak biasa..Mok,jangan nanes2 yer..



28 June 2009

Letih


alhamdulillah..aku selamat pg n balik dr UUM,Kedah..
hantar adik aku reg 1st sem..td kul 10 mlm baru sampai umah..
letih..lenguh badan sume ade..nak rehat2 dulu.
esok aku sambung cite..


26 June 2009

Akhirnya.



finally..siap gak lak me'renovate' dinding baru blog aku nih..
setelah bermati2an..dan bermaki2an sorang diri..menjadik gak..
bermati2an sbb kebas pungkoq dok ngadap laptop je..juling bijik mata..
bermaki2an sbb mulot aku ni x abis2 mencarut sbb marah sendiri..x wat beckup blog..pastu ilang sume..pastu nak cari semula kawan2 nye alamat umah x dek..tu sume melambatkan keja..choooiiiiii sungguh Tuya..
cuma skang ni tgh nak mengadjust header tu..gambo kat atas tu..geli jerk aku tengok..
temporary leh la..jangan x de..sape2 yang sudi la nak wat kan aku pic2 header yang cantik2,aksi2 terlampau,sile la bgtau eh..heheheh..ade ke????nan adooooooo..
pada sape2 yang nama nye x de kat link tu,bgtau le eh..nnti aku masuk kan..x ingat le sape lagik..i'm sorry!!!


24 June 2009

Memang Dasar Mangkok Jamban

sebenarnya aku dalam proses nak renovate blog nih.. xde idea lagik..blurr..
sementara nak tgu idea mariiiii..
jom le tengok jamban2 yang sungguh mangkok kat bawah nih..ade member email..macam2 hal donia ni kan..

berbunga2 lagi tu..nak masuk tah bape hengget tah kena bayo ni..

yang ni lak..gile koo!!!x sanggup nak guna..eiyarkkk!!redha je la tadah kencing..choiiii..

yang ni lak mmg x patut..mcm ne nak berak nih?banyak sangat paku "semat"..kan..nama nye paku 'semat' kan????huhuhuhu..


23 June 2009

7eleven

4 orang bakal ayah sedang menunggu di bilik menunggu di Hospital sementara isteri masing-masing sedang berjuang untuk melahirkan anak.

Kemudian keluar nurse dan memberitahu kepada ayah pertama, "Tahniah, kamu sekarang telah menjadi ayah kepada kembar dua!" "Mungkin satu kebetulan" kata ayah pertama. " Saya bekerja di Twin Star Enterprised"


Kemudian keluar pula nurse lain dan memberitahu kepada ayah kedua, "Tahniah! awak mendapat anak kembar tiga!" "Wooow!, mungkin satu kebetulan" jawab ayah kedua."Saya kerja di 3M Corporation"

Keluar pulak nurse lain dan memberitahu ayah ke ketiga,"Congratulation! isteri you dapat kembar empat,"
"Alhamdulillah! Mungkin juga satu kebetulan". Saya kerja di Four Season Hotel!"

Pada masa ini ayah yang ke empat kelihatan amat tidak menentu dan gelisah.

Kesemua ayah-ayah yang menunggu pun bertanya, "kenapa risau sangat??"

Jawab ayah keempat,"Saya bekerja di Seven-eleven"...erk!!!



***terima anugerah Tuhan dengan tangan yang terbuka n redha..seven eleven..aiyarkkk...berderat2..hahahahaha..




22 June 2009

Yea Yea..Good Luck My Dear Sis


suka..suka..suka!!!
tahniah aku nak ucapkan pada adik aku Siti Maslinda a.k.a Mok..
tahniah sebab ape???sebab dia dapat sambung blajo kat UUM,Sintok,Kedah..


masa balik kg cuti sekolah aritu dia ade la mengeluh2 ngan aku..
"kak Yang,kawan2 orang sume dah dapat panggilan sambung blajo..orang x de pun lagik.."
sedih je masa dia dok cakap2 hal sambung study tu..
tetiap hari asik check online result..
sbb masa cuti tu kazen kitorg yg sebaya dia dah dapat pangilan ke USM,Penang..dia rasa tertinggal la sbb x dapat2 panggilan..


skang Mok dah x yah sesedih sbb Mok dah dapat sambung study..
cuma tu la kitorg sume mcm risau..leh ke dia jauh ngan mak abah..
x pernah dia berpisah ngan mak abah..
mak siap tnya aku.."Yang,x leh ke mintak tukar tempat blajonye tu?"
heheheheh..mak oiii..dapat ni pun kira besar rahmat..banyak la demand kita..

28hb Jun ni daftarnye..insyaallah,x de ape2 aral melintang aku n family akan hantar dia..
Mok banyak sms ngan Eri je skang,minta info.. sbb Eri dulu pun study sana.kira Jr Eri la nih..bukan main Eri bagi semangat,sbb Mok kata UUM tu jauh,tempat jin bertendang,mengawan,..hahahah..biar la Mok,asalkan niat tu betul nak study..harap2 sumenya ok2 je..g la Mok,bukan ape pun,nak blajo kan..tu la yang dia nak sangat..dia dapat corse Sarjana Muda Pengurusan Sumber Manusia Dengan Kepujian..dok la 3 tahun 1/2 kat sana, study elok2..mcm ne la hantar dia nnti,mesti nangis2 nye..dia ni badan je beso,hati tisu!!!


untuk Mok : Akak tau ko leh berdikari kat sana,jangan takut x cukup makan ke kena buli ke ape ke..deorg tgk ko pun confirm deorg takutnye..heheheh.kak Yang tau ko leh survive...u go girl..i love u 4 ever..

21 June 2009

Selamat Hari Bapa

Selamat hari bapa aku tujukan untuk abah aku,abah Eri n Eri sendiri..

utk abah aku,Mahadi bin Selamat : "Ayang doakan semoga abah panjang umur,murah rezeki,sihat2 selalu hendaknya..walaupun kita selalu x sependapat dalam ape gak hal,selalu ade je x kena,tapi Ayang tau abah sayang Ayang..Ayang sayang abah sangat2 nye..muah muah..(arwah nenek kata pangai baran Ayang sebijik secetak pangai abah,tu sbb kita panas).."

untuk abah Eri a.k.a my mertua,Mustafa bin Abdullah : "Mas harap2 abah sihat selalu,ceria,murah rezeki..tenkiu sebab jagakan anak bujang kitorg tu..tenkiu gak sbb caya kat Mas utk jaga Eri n Amad..Mas sayang abah walaupun abah selalu kutuk M.U..heheheh"


untuk my lovely enemy,Hairinizam bin Mustafa : "Semoga jadi ayah yang best,yang cool,wlaupun blur..semoga kita dapat anak ramai pas ni..huhuhuhuhu..sayang selalu.."


untuk semua ayah,abah,papa,daddy,atau ape je la istilah yang anak2 korg panggil..aku nak ucapkan Happy Father's Day..semoga kebahagiaan sentiasa menjadi milik kita semua..happy weekend..

20 June 2009

Contest Model Bertudung

busan pagi Sabtu ni x wat pe..aku pun lompat melompat la dr satu blog ke satu blog..
usha2 kawan baru..heheheh
tersangkut lak kat satu blog ni...een..dia wat contest untuk model bertudung..




best gak..dalam kepala aku dah nampak si umairah je ni..leh masukkan dia dalam contest nih..
nak masukkan anak sendiri,x de lak anak pompuan..nak tempek muka aku,mcm x sesuai je kan..confirm x tersenarai..heheheh..
ni la anak sedara aku si Nur Umairah Syahmina..tapi pic ni masa dia umur setahun..skang dah 2 tahun..leh ke een?cuba je la kan..mana tau leh menang..ngeh ngeh..

pada sape2 yang berminat nak joint...meh la g kat een nye blog nih..selamat mencuba..


birthday girl

selamat hari lahir untuk Nur Umairah Syahmina..anak sedara kesayangan aku sorang nih..
jap je dah 2 tahun budak kecik ni..
semoga dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki..
cecepat besar,jadi orang berguna utk ayah n umi..
**aku tau umi dia mesti baca n3 nih..maklong nye hadiah lambat sket eh..istimewa sket..hehehh..kununn!!!


18 June 2009

LuPa

Sepasang atuk dan nenek yang akhir-akhir ini menjadi pelupa dalam segala hal.. akhirnya pergi menemui doktor.. Doktor mengatakan bahawa secara fizikal mereka sihat saja. Doktor menyarankan agar mereka membiasakan diri untuk menulis apa saja untuk membantu mereka mengingat segala perkara.
Suatu malam kedua atuk dan Nenek tersebut sedang menonton TV...Tiba-tiba si atuk berdiri..

Nenek : "Nak kemana?"

Atuk : " aku mahu ke dapur untuk mengambil segelas air"

Nenek : "Kalau begitu.. tolong bawakan aku AISKRIM VANILA"

Atuk : "Baik Laaaaaaa .."

Nenek : "Eh tunggu.. sebaiknya abang tulis dulu supaya tidak lupa"

Atuk : "Ah tidak perlu.. aku ingat... Aiskrim vanila kan?"

Nenek : "Kalau begitu tambahkan strawberry dan krimnya"

Atuk : "Wokeh .. Beressss.. !!"

Nenek : "baik tulis semua pesanan aku itu..nanti pasti abang akan lupa semuanya"

Atuk : "Jangan Bimbang.. aku masih ingat.. Aiskrim vanila..strawberry dan krimnya kan?"

Dua puluh minit kemudian Si Atuk datang dan memberikan kepada nenek sepiring daging dan beberapa biji telur rebus.

Nenek : (Dengan wajah terkejut) "Nah, Aku dah kata.. abang akan lupa pesananku... sepatutnya ditulis dulu"

Atuk : "Iya ke..? salah ke..? Apa yang kamu pesan tadi?"

Nenek : "ROTI BAKAR ISI JAM STRAWBERRY."

Siapa yang pelupa ?

**gelak sorang aku pk..kalau panjang umur aku nanti,nyanyuk2 macam nenek ni ade ke orang nak melayan kerenah..



16 June 2009

Si Mentel Umaeirah

setiap kali rindu ngan anak sedara aku sorg tu si umairah,mesti aku tgk aksi2 terlampau dia yang ade dalam henpon aku..
leh gelak sorang2 tau ngan gelagat dia..video tu masa umairah kemaruk dok menyanyi..bagai nak pecah umah abah aku ngan suara dia..
padahal tah ape2 yang dia nyanyikan..sbb baru dapat perkataan baru..excited menyebut..sampai leh buat lagu..perkataan TUPAI..baru2 ni je dia pandai menyebut..
pastu kalau korang pasan,mic yang digunakan tu..anak patung barbie..x sampai seminggu aku belikan,dah hancus!!!kaki kemana,tangan kemana..abis ditelanjangkan..rambut patung tu elok2 ikat dia wat jadi mcm keliwon mabuk..pastu leh lak dia cipta jadi mikrofon..
tgk je la sendiri gelagat dia..
nak x nak,kena la umi dia melayan..
umairah ni je la pengubat suka duka adik aku saat2 dalam pantang ni..


video


14 June 2009

Jangan lagi kau kesali keputusanku..eceh!!!


selamat kembali bersekolah pada mereka2 yang kena g sekolah esok..
lama dah cuti..2 minggu,bersenang lenang lupa buku2..
mak2 bapak2 esok kembali semula memulakan rutin biasa..
hantar anak2 g skol..nursery..pagi2 dah bising kejut anak bangun..heheheheh..
aku????
aku esok relax umah..sbb aku cuti lagik..
aku x g sekolah..kenapa??
aku dah berenti ke?aku kena buang keja ke?aku mogok x nak keja ke?aku pemalas ke??
teka..teka..leh ke saje2 amik cuti sambung lagi??
jeng jeng..aku dalam proses membuat keputusan utk tggu posting sekolah ataupun sambung study sepenuh masa..
ape2 nanti keputusannya akan di kasi tau sama kamu2 sume..sharing is caring kan..hehehe..
harap2 dengan ketiadaan aku kat sek esok akan melegakan bijik2 mata cikgu2 harapan tu..
yang penting aku x stress..esok aku akan bersenang lenang kat umah..weeeheee..jangan jeles ye..

13 June 2009

Sembur jangan tak sembur..


subuh tadi aku bangun sembahyang...dalam kul 6.15 la macam tu,bunyi berdengung je..
ingatkan tinge aku yg salah dengar..
pastu aku carik2 la mana datang bunyik dengung semacam je tu..
rupa2nya kat bawah blok..ade fogging..halau nyamuk..sembur bang sembur...pic x amik sbb golap..
fogging kul 6.15 pagi eh..kira overtime ke hapa tah deorg nih..

pastu dalam kul 10.00 pagi..berasap lagi blok aku..ishhhh..biar betul..baru pagi2 buta tadi nyembur..x kan 4 jam sekali..lemas la macam nih..
aku kuor dok kepoh2 gak la ngan mak2 dara kat floor aku ni..tnya apekehe..
rupanya ade 4 kes denggi kat blok aku..pastu tadika bawah blok aku pun kena tutup sbb ade budak kena denggi ngan virus kakiku dibibirmu...hehhhe..x la..virus HFND...
oooooooooo..patut la operasi besar2an..
Nyahhhhhhhhhhhh ko dr blok umah aku nyamuk2 berpenyakit..syoooooohhhhh..


05 June 2009

Terima Kasih


alhamdulillah..atas sokongan dr kawan2 n sume adik aku dah ok dah..
dah leh gelak2..borak2..sume dah mcm biasa..
tenkiu atas sokongan,dorongan,nasihat dr sume..
bile adik aku baca komen yg kawan2 tggalkan kat n3 lepas2 tu..dia macam ade semangat baru..terbuka sket la mindanye..
dia dah x sedih2 sangat..syukur alhamdulillah..
skang kitorg dah leh senyum lega..
tenkiu semua..love u all..muah muah..

02 June 2009

Termimpi,terbayang..

sejak pemergian Dinie family aku jadi suram je..cuma abah n mak je yang selalu menghidupkan suasana..
barang2 arwah Dinie sume aku packed semula..adik aku mmg dah x terkata la..kalau dia sedih,dia mesti nangis..dia selalu je dok cite kat aku kenangan2 masa ngandungkan arwah Dinie..
petang semalam dia ade kata "kak..betapa bahagianya aku kalau baby Dinie ade ngan aku skang kak.."menitis air mata dia..
aku serba salah..cuba tenangkan n lekakan dia ngan cite2 yang x de kena mengena ngan sume tu..
ayah arwah lak,cool..tapi semalam masa lepas maghrib,aku masuk bilik nak ambil barang..kebetulan adik ipar aku ni ade baca Yassin dalam bilik..aku tengok menitik2 air mata dia..aku bgtau abah,suh abah masuk tgkkan dia..dah 2,3 kali dia mcm tu..
ape pun jadi,deorg mesti kuat hadapi dugaan ni..deorg masih ade Umaierah yang memerlukan perhatian dan kasih sayang..aku selalu igtkan adik aku,dia muda lagi..banyak peluang utk mencuba..
aku lak dah 2 malam ni termimpikan arwah..aku nampak wajah dia senyum..aku mcm dengar suara dia nangis..ishhhh..kenapa eh?aku dok pk..mgkin mimpi mainan tdo je tu..






ataupun aku termimipi2 sebab aku dok dukung mayatnye sampai ke kubur?wallahua'lam..


tq pada kawan2..akak2..abang2 yang bagi support utk aku n Family..tadi siang aku bg adik aku baca sume komen2 kat n3 semalam tu..bg dia semangat ngan sokongan2 tu..pada kak Ct tenkiu sangat2 sbb call aku ucap takziah..tenkiu banyak2 sume..

yang terkilan sangat2 tu..menurut kata doc yang mengesahkan kematian,arwah meninggal bukan sebab tertelan air ketuban banyak..sbb normal bg bayi baru lahir tertelan air ketuban..penyebab utama kematian tu ialah tiub suction yang menyedut lendir2 dalam badan baby tercucuk paru2 kiri dia..sbb HSI JB dapat baby tu mmg dah ade kesan cucuk tu bile x-ray..maknanya segalanya bermula dr hosptal Mersing..hurmmm!!!!


wat masa ni mmg aku dok Kg lagi la..sampai abis cuti sekolah..nak temankan adik aku tu..anak ngan eri dtg mggu ni..rindunya kat deorg..doa2kan la semoga adik aku tu x sedih melampau sampai ikut perasaan..aku tau dia kuat..insyaallah..





01 June 2009

Akhirnya..Redha dengan ketentuanNya.

hidup mati ditangan Tuhan..segala yang di dunia telah di aturkan oleh NYa..akhirnya,Muhammad Faiz Dinie kembali ke rahmatullah..x sampai pun 24 jam hayat dia..
tepat pukul 8.00 pagi semalam,mok adik aku tepon bgtau baby Dinie dah meninggal pukul 7.40 pagi..paru2 x berfungsi..masa tu aku dah x leh nak kata ape..berat nya Dugaan Tuhan bg utk uji adik aku..

pkul 9.00 pagi dah sesiap sume aku ngan eri bertolak balik Jhr..perjalanan yang makan masa 6 jam tu rasa mcm lama sangat..aku rasa mcm x sampai2..sbb abah kata nak kebumikan arwah lepas Zohor..

alhamdulillah..selamat aku sampai kg aku (Mersing) pukul 2.00..mayat dah dimandikan,dikapankan..memang nasib menyebelahi aku,dapat aku menatap wajah terakhir anak sedara aku..comel sangat..putih..mulus..senyum..adik aku (mak arwah) x leh dah tahan nangis..dia x berkesempatan n berpeluang nak nyusukan pun baby..terkilan..redhakan pemergian Dinie..

adik ipar aku (ayah arwah) dengan mak dia..

aku ikut g kubur..kebetulan gak kubur arwah Dinie sebelah kubur arwah nenek aku..jadi senang la bile dah setempat..sengaja abah pilih lokasi tu,senang nak menziarah..

kat bawah ni ade sket pic yg sempat aku amik..walau pun sedih,tapi aku reha dengan ketentuan ni...cuma skang ni aku kena selalu temankan adik aku..kuatkan semangat dia..sedih aku tengok dia..

dapat dukung sekali tu jadi la..memang menyentuh perasaan aku..air mata masa ni x berenti2 ngalir..


saat saat terakhir sebelum jenazah di tanam..



eri x sampai hati nak ngadap sampai ke liang lahad..duduk tepi jadi pemerhati..



alfatihah..