The Best Followers

02 June 2009

Termimpi,terbayang..

sejak pemergian Dinie family aku jadi suram je..cuma abah n mak je yang selalu menghidupkan suasana..
barang2 arwah Dinie sume aku packed semula..adik aku mmg dah x terkata la..kalau dia sedih,dia mesti nangis..dia selalu je dok cite kat aku kenangan2 masa ngandungkan arwah Dinie..
petang semalam dia ade kata "kak..betapa bahagianya aku kalau baby Dinie ade ngan aku skang kak.."menitis air mata dia..
aku serba salah..cuba tenangkan n lekakan dia ngan cite2 yang x de kena mengena ngan sume tu..
ayah arwah lak,cool..tapi semalam masa lepas maghrib,aku masuk bilik nak ambil barang..kebetulan adik ipar aku ni ade baca Yassin dalam bilik..aku tengok menitik2 air mata dia..aku bgtau abah,suh abah masuk tgkkan dia..dah 2,3 kali dia mcm tu..
ape pun jadi,deorg mesti kuat hadapi dugaan ni..deorg masih ade Umaierah yang memerlukan perhatian dan kasih sayang..aku selalu igtkan adik aku,dia muda lagi..banyak peluang utk mencuba..
aku lak dah 2 malam ni termimpikan arwah..aku nampak wajah dia senyum..aku mcm dengar suara dia nangis..ishhhh..kenapa eh?aku dok pk..mgkin mimpi mainan tdo je tu..






ataupun aku termimipi2 sebab aku dok dukung mayatnye sampai ke kubur?wallahua'lam..


tq pada kawan2..akak2..abang2 yang bagi support utk aku n Family..tadi siang aku bg adik aku baca sume komen2 kat n3 semalam tu..bg dia semangat ngan sokongan2 tu..pada kak Ct tenkiu sangat2 sbb call aku ucap takziah..tenkiu banyak2 sume..

yang terkilan sangat2 tu..menurut kata doc yang mengesahkan kematian,arwah meninggal bukan sebab tertelan air ketuban banyak..sbb normal bg bayi baru lahir tertelan air ketuban..penyebab utama kematian tu ialah tiub suction yang menyedut lendir2 dalam badan baby tercucuk paru2 kiri dia..sbb HSI JB dapat baby tu mmg dah ade kesan cucuk tu bile x-ray..maknanya segalanya bermula dr hosptal Mersing..hurmmm!!!!


wat masa ni mmg aku dok Kg lagi la..sampai abis cuti sekolah..nak temankan adik aku tu..anak ngan eri dtg mggu ni..rindunya kat deorg..doa2kan la semoga adik aku tu x sedih melampau sampai ikut perasaan..aku tau dia kuat..insyaallah..





18 comments:

mamai said...

takziah....
sayang mana sekalipun kita pada sesuatu...
maka allah lebih menyanginya...
ini hanya ujian...
menguji ketebalan iman...

coklat panas said...

salam takziah..

Fly said...

Salam Tuya, semoga Ur sis tabah menghadapi ujian dari Ilahi, Segala yang berlaku ada hikmah. Sentiasalah beri kata2 semangat kepada adik tu ye.

maza said...

Kecuaian mengendalikan pesakit adakalanya menjadi2, terutama hospital di kawasan remote!

huhuhuhu...

mereka adakalanya bekerja sekadar melepaskan batuk di tangga...

Pastinya ada banyak hikmah semuannya ini!

jika perlu buat aduan dan report polis... jangan dibiarkan mereka sewenang2nya bermain nyawa manusia!..


Tuya,

adapun kita semua maklum kanak2 yg mati akan terus ditempatkan di syurga. Dia akan menjadi khadam di sana. Dia boleh memasuki syurga dari mana2 pintu dan mana2 syurga yg dia suka.

sambil itu dia akan menantikan ibunya di pintu syurga. Malah tidak keterlaluan ia mampu memberikan syafaat di hari pembalasan..

namun perkara itu perlukan pengorbanan dari ibu dan ayah. Mereka perlulah redha dan ikhlas terhadap Allah SWT.

Psst: Nabi SAW pun pernah mengalami kehilangan anak. Namanya Ibrahim bin Muhammad... Contohilah semangat dan syairat Nabi itu ketika menghadapi mushibah ini..

caluk@cencaluk said...

al-fatihah utk arwah.

eiza in the house.. said...

Kesian Dinie..apepun ko kene bg dia org semangat..supaya saat getir mcm nie dia org leh tempuh dgn penuh ketabahan.

byk2kan ko sedekahkan bacaan Yassin. moga ko tak termimpi2 lagi..ok.

ieNn ZaZa said...

Ya Allah..knp laa cuai sgt hsptl Mersing tu..kalau btol ape yg doktor JB tu ckp, kena wat sumthing tuya..

ape2 pn..bg sokongn kt adik tuya k...

Idida Aziz said...

salam...
kita jd silent reader kat blog ni since entry rezeki dan ketentuanNya...bila terpandang tajuk tu kat link blog kwn lain terasa terpanggil2 utk jenguk apakah rezeki dan ketentuanNya itu... sejak tu saya berdoa agar arwah dinie selamat...tp siapa kita utk menghalang ketentuanNya...

bila baca entry baru ni terasa insaf dan bersyukur pd diri sdr sbb diberi peluang menjaga anak kita...kita pon tumpang simpati dan sedih sgt2 baca kisah arwah...kes2 kecuaian hospital ni mmg kita xdpt buat apa..walaupun kita saman derang tp kerajaan pasti nk jg nama kerajaan balik...sllnya kes2 gini tutup fail jer...knp la bgitu!!

takziah kat adik tuya..tabahkan hati kay....

D.O.U.B.L.E...S said...

banyak2 bagi dia semangat..buat sesuatu tuya jgn biar kan ...

suhaila-ab said...

alamak aku termiss pulak nak baca n3 ko pasal arwah dinie..takziah buat adik ko n family...tp aku baca pun aku sakit ati kat servis sepital mersing ni...abih tu korang nak diamkan aje ke? dah ada bukti tuh...mmg la ambik tindakan tu tak dapat balik dinie...tp hajar sikit..kut nanti ramai lagi baby2 yg senasib ngan dinie..

lina said...

kepada adik kak mas:sabar ea kak...walaupun sya x merasa situasi kt tmpt kk..tp sya paham apa yang akak alami ni...terkejut coz x smpai 24 jam menatap wajah arawh..tp apa2 yang terjadi mesti ada hikmahnya..jganlah kte meratapi permergian arwah dgn menagis tanpa henti..coz xkan megembalikan arwh pada akak...lagi mersakan akak x meredhai pemergiannya..bykkan berdoa pada yang MAHA ESA LAGI MAHA PANGASIHANI..amin..salam kak..

sayanghasni @ yus said...
This comment has been removed by the author.
sayanghasni @ yus said...

cuai nyer diorang nie..
tak dapat nak bayangkan betapa seksa yang ditanggung arwah dinie masa tu..
buatler mana2 yang patut..
biar diorang beringat...

Dee said...

tulah pelik sket..biasanyer baby tertelan air ketuban ke najis ke..survive..tp dh itu ketentuannNYA..ajal mautkan dh tertulis..kita kena redha..kena terima..walau pahit...harap adik tuya tabah..

meo188 said...

:(

Jenna said...

salam takziah n al-fatihah...

Maswani said...

Allah lebih menyayanginya..

SMPD said...

Yang PerGi TeTAP pergi..