The Best Followers

22 April 2009

Mak bapak borek..anak torek..sengal abis...


8 ibu bapa bantu anak menipu dalam peperiksaan dijel ..

BEIJING: Lapan ibu bapa, yang menggunakan peralatan komunikasi berteknologi tinggi, termasuk telefon bimbit dan alat dengar tanpa wayar, untuk membantu anak mereka menipu dalam peperiksaan kemasukan keuniversiti dipenjarakan atas dakwaan mencuri rahsia negara, laporakhbar tempatan.

Semua mereka, daripada wilayah Zhejiang yang kaya, berpakat pada 2007 merancang bagaimana untuk membantu anak masing-masing,kerana tahu pencapaian mereka tidak memberangsangkan, menurut Legal Daily.

Salah seorang daripada mereka mengupah penuntut universiti untuk menyediakan jawapan yang dihantar kepada anak mereka menerusi fontelinga tanpa wayar ketika penuntut berada dalam dewan peperiksaan.

Bagaimanapun, rahsia mereka terbongkar selepas polis mengesan isyarat radio tidak normal berhampiran sekolah.

Ibu bapa berkenaan dihukum penjara antara enam bulan dan tigatahun selepas didapati bersalah mendapatkan rahsia negara secara haram,lapor akhbar, tanpa menyebut apa yang berlaku kepada anak mereka.Kisah penipuan peperiksaan berlaku setiap tahun walaupun hukuman berat dikenakan.

Penuntut dilaporkan membayar untuk mendapatkan soalan bocor,menyeludup masuk telefon bimbit dan kamus elektronik, atau mengupah orang lain mengambil peperiksaan bagi pihak mereka. - Reuters



**macam ne nak wat lagi kalau dah memang mak bapakkkkkk yang nolong anak meniru dalam exam...nasib le kat Malaysia nih x de parents yang mangkok macam kat Beijing tu..makin bengap la anak bile suma benda dihidangkan depan mata,jawapan exam pun nak bg...tah le...



12 comments:

YanDarwisy said...

Aku sukelah ayat kamu Tuya...
Anak torek tu hapa beb?

eiza in the house.. said...

uiitt..aku rase ada gak kat msia..tp tak semua..klu mak bapak cikgu..suka bg jwpn dlm exam klu kat sek..mcm kwn anak sedara aku..siap nak bersaing ngan anak sedara aku tu,nasib anak sedara tu dpt 5A, masa UPSR betul.

ieNn ZaZa said...

uish..dasyat2..

el said...

haaa sib baik depa leh tau..igt pelajar tu je yg pndi IT..hehehe

a.b geldofg said...

mnipu diri sndiri tu namanya

dkama said...

ehm... tapi rasanya Thailand n China memang maju sebab menghasilkan barangan ciplak... so tiru meniru ni dah adat resam diorang dari yang atas sampailah ke bawah... maybe moto yang diketengahkan ialah 'Majulah Ciplak Utk Negara... Tirulah Ibu Bapa Utk Periksa''
hahaha

~~ciklinn~~ said...

hadoii mak bapak camni pun ada ka?

~ eila'z ~ said...

itu mak bapak yang nak susah kan anak2... bukan nak senangkan anak2... sebab tak reti nak berdikari sendiri... bila mak bapak dier mampos...terkapai2 la tak reti nak berdikari...

suhaila-ab said...

lama akak tak jenguk tuya...tuya pun lama tak dtg umh akak...hehe...pasal kes kat atas tu...1 je sebab...org putih cakap desperate...

Dee said...

kehkehkeh..kat sini ada jual x? jgnlah marah tuya..gurau2 je..

T.u.Y.a said...

kak Yan : anak torek tu aku hentam je..sbb nak sedapkan ayat..dah nama pun bukan cikgu BM..heheheh..

eiza : ade gak eh?kalau cikgu bg jwpan kesian tu biasa la..dah kalau mak bapak siap belikan walkie talkie hello2..ape citenya kan?

ienn zaza : budak2 skang mmg dasyat.

el : dia igt dia pandai..ade lagi pandai dr yang pandai..sagt2 la pandai..heheheh

a.b : mmg penipu..mak abahnye ngajo gitu..

dkama : haaa!!!betul betul betul..

ciklinn : macam2 org ade skang nih..

eilaz : heheheheh..mmg pun kan..anak x pandai disalahkan cikgu..pastu bile peksa deorg lak lebeyyyyyyyyyyy..

kak suhaila : a'ah kak..lama dah x menjenguk tenguk..igt dah lupa Tuya..tu bukan desprate kak..tu nama stupiddoooooooo..

kak Dee : nnti Tuya cipta satu alat kawalan jauhhhhhhhhhhhhhhh..sape meniru tuya karen automatik..buuzzzzzzzzzzzzzz...
buzzzz!!heheheheh

A a D i I ? said...

haha..bijak btol mak bapak skg. cemana la rezki nk berkat. iskh..iskh..iskh..


eh tetiba aku rs komen aku arini sgt bernas. haha!