The Best Followers

03 August 2009

NeVeR SaY GooD Bye



tetiba lak aku tingat kejadian kat sekolah tadi..
kebetulan,kelas aku masa last..
lepas abis ngajar,mcm biasa la bebudak akan say thank you..

aku : thank you class..

student : thank you teacher..

aku : good bye class..

student : good bye teacher..

selang bape saat,ade satu budak lelaki ni bersuara..nama dia Jihan.

Jihan :"teacher,please dont say good bye..better say see u again"

aku : y?

Jihan : if u say like that..its mean u dunt want come to our class again..

aku : hurmmmm..ok..tq ya Jihan..


masa nak g bilik guru,aku terfikir..ade betul nya jugak cakap budak tu..good bye ( selamat tinggal )...see u again (jumpa lagi )..2 maksud yang berbeza tersirat n tersurat..tapi kenapa baru hari ni dia cakap mcm tu..biasa nya ok je..esok2 la aku tnya..mesti ade cite ni..

kadang2 apa yang budak umur 9 tahun fikir,lebih banyak memberi erti dan maksud dari kita orang dewasa..sebenarnya ayat tu sangat2 ringkas tapi maksud nye memberi kesan pada seseorg..

-menyimpang seinci..rugi seribu batu-


17 comments:

Maswani said...

betul tu tuya.. biasanya budak2 berkata kata melalui pengalaman mereka kan..

anaklaut said...

salam...cikgu Tuya,

bertuahnya cikgu mempunyai anak murid mcm tu..

ikiqzana said...

bijak..bijak.. mesti bdk jihan tu minum susu ibu masa kecik2.. x minum susu lembu... tu yg terlebih bijak tu...kih3x..

ai said...

nampak sgt student kau tu menghargai kau tuya! sayang dia kat kau. Mmmg kadang akal budak ni lagi relevan dari akal org tua..huhuhu

el said...

pndi budak jihan tu eh..siap
bg ajaran kat cikgu die...
ermmm mmg betul jugak kata dia tu kan...

fazilzura said...

ehheheheh pandai betui .. diorg kan kanal2 maliniumm .. mcm2 idea adoo

** jgn lupe VOTE B01 tuk AKIL KHAIRY di blog ku

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

Wah....mantap boy itu!pas ni,bleh gunepakai ayat " C U Agaian " itu utk sume teacher2 semalaysia....

Dee said...

true..sok ko tya tau..hehehe..c u again tuya..

ieNn ZaZa said...

mst comel Jiha tu kn..hehe..nk ngorat boleh...

Ivy Metaga said...

pandainya budak nama jihan ni..so cute, kalo sy dgr mesti hati rasa tersentuh hehehe...

small kids more appreciate what they have and every words they said truly from deep down their heart..=)

mamai said...

when will i see u again...hahahaha

KUNTONG said...

Cikgu Tuya:
entri you mengembalikan kenangan yang telah saya tinggalkan 9 tahun yang lepas.

T.u.Y.a said...

kak wanie : mmg kak..mesti ade cite disebalik tu..sbb sebelum ni bile Tuya say good bye dia ok2 je..



anaklaut : salam cikgu..
bila di minta jgn say good bye lagi,Tuya rasa terharu lak..



kak zana : hehehhe..nnti Tuya tnya mak dia..minum susu cap ape ye...heheheh



kak ai : bagusnya kalau sume student tu sygkan Tuya..Tuya pun syang deorg..

T.u.Y.a said...

el : budak ni x selalu menonjol..jenis diam je..terkujat gak la semlam bila dia suggest mcm tu..



kak zura : budak skang lebih kreatip n memahami siyuasi kan..



kak Dee : c u soon kak..heheheh..nnti Tuya tnya dia..
aJ : mantap..mmg ade banyak bagusnya bila dia bgtau mcm tu..kita x pernah terpk pun..

T.u.Y.a said...

zaza : ko agak2 le nak ngorat anak murid aku..kalau cikgu2 single leh la..ade lagi stok ni..nak???nak??heheheh



ivy : betul..memula Tuya x perasan la sangat..bila duduk pk sorg2..mmg tersentuh..



bro mamai : dunt wori..u will see me again..huhuhuhuhu..



PK : mmg banyak kenangan pahit manis sepanjang bergelar pendidik ni..ni la akan di ingat esok2 kalau dah x ngajar..

maiyah said...

salam teacher.. bebudak tu tak nak kehilangan teacher kesayangan.. dont say goodbye.. heee

ieNn ZaZa said...

cikgu single?byk lg ke stok nye...hehehe...leh gk kalau ko sudi nk kenal kn ngn aku...hehehe