The Best Followers

26 August 2010

-Tak Tertanggung Rasanya

Alhamdulillah..semalam PM dah umumkan sume kakitangan kerajaan gred 1 - 54 dapat duit raya utk raya ni..rm500,banyak jugak..boleh la tambah ape2 yang x cukup utk raya nanti..

Nak cite pasal bebudak skolah skang ni..mcm2 perangai n tabiat yang ade skang..semalam,masa kat sekolah,ade meeting utk satu pertandingan kelab Bahasa Inggeris peringkat sekolah.ade la 1,2 sekolah kat area2 Damansara ni join..so,berjumpa la Tuya ngan cikgu2 dr sekolah sekitar yang join..lepas meeting tu,sambil2 berborak la..

Ada satu cikgu ni,dr sekolah lain (nama sekolah terpaksa di rahsiakan),dia cakap sekolah dia dah makin banyak masalah sosial..sekolah rendah tu..sebelum puasa aritu,ade 2 kes melibatkan murid darjah 4..

kes 1 : tiga org murid lelaki tahan sorg kawannya (lelaki jugak) dalam toilet..budak yang jd tahanan tu di paksa buka seluar,then dipaksa merelakan diri utk jadi bahan ujikaji sex oral..x nak cite banyak,kurang pahala pose..kalau dah sex oral tu,kita yg dah akil baligh ni tau la sendiri kan..astagfirullah..nape la bebudak ni..


kes 2 : dua org lelaki,sorg pompuan dok bawah meja sambil raba meraba..uisshhhhh!!!!!!!dalam kelas okeh..

dedua kes tu jadi dalam masa sebulan..Tuya tnya ape tindakan pihak sekolah deorg..cikgu ni kata,parents bebudak tu dipanggil,murid2 terlibat di beri kaunseling..amaran dah di bagi..

masalah betul la skang ni kan..dunia tanpa sempadan,nak tau ape je surf internet.sume benda boleh dapat on the spot.sape yang mesti di salahkan?pihak sekolah?ibu bapa?persekitaran?ape la nak jadi ngan budak2 skang kan?Tuya ada anak,yang tengah nak naik,nak tahu mcm2 benda baru..risau sangat..mencabarnya mendidik anak2 zaman skang kan?tanggungjawab n amanah yang wajib dipikul..

8 comments:

al-lvendari said...

dalam kes ini saya salahkan pihak berwajib yang tidak buat penapisan di internet.

kadang2 tu lucu juga bila memikirkan fungsi kewujudan bahagian penapisan filem dan bahagian kawalan penerbitan di kdn.

ini ibarat pintu di tutup tak bagi ayam masuk tapi semua tingkap di buka.

TuYa said...

Pk Hamzah :
betul tu..deorg x amik pusing hal2 yang tak bape nak nampak ni kan?impaknya sangat2 besar n negatif pada anak2 kita..

x bg pendedahan,takut deorg x tahu satu ape..

tingkap yang di buka lebih besar dr pintu yang ditutup..mcm ne?

ber_u_wang said...

entah lah erk.. dunia dah akhir zaman..

bila jadi camtu cik gu juga di salahkan..
kesian akak ipar aku..

ada order kuih dengan mak hanis zulaika ke?

YanDarwisy said...

Alhamdulillah tuya...Rezeki Bulan ramadhan. Nampaknyer kene kipas En. Husband Yan lebih balik nanti ni...

alia said...

salam ramadan....macam2 citer yg di dengar..dan berlaku...risau...harap2 dijauhi benda2 yg tak elok nie

nuraitul said...

kalau tgk budak2 sekolah skarang..msti totally berbeza dri dulu..diorang cuba utk blagak dewasa..masa zman saya sek dulu ade la jugak da stat benda2 cmnie tapi tak la smpi ke thap sek rendah lagi da mula..tak tahu la nak ckp cmne..dihalang teknologi diorang balik memberontak..ade je cara diorang bila diorang nak bnda tue..ntahla..tanda tanda dunia nak kiamat da kut..
subhanaAllah

sekamar rindu said...

salam..

sedih ..ya dalam usia yg masih mentah ni sudah pandai membuat perkara2 yg tk baik..

sz | m.s.s said...

eee risaunyaaa baca kes2 gini...
budak sekolah rendah tu, kecik lagi dah buat benda2 gini..mintak dijauhkan...huhuhuhuhu