The Best Followers

23 November 2010

-Dah kenapa ngan anak Tuya ni?

Nak meluah n minta pendapat kawan2 sume..baru sehari anak dok ngan Tuya ni kan,Tuya perasan ade satu perubahan kat diri dia..jadi suka mengarah..bossy sana sini x tentu hala..Tuya paham dia demam x sihat,tapi kalau dah air minum kat sebelah dia pun dia suh mamanya amikkan,memang mcm dah over la tu..sbb dia bukan jenis mcm tu..

pastu macam2 perangai dia wat..selalunya kalau balik sini x yah disuruh,dia tau nak susun sendiri baju2 dalam almari..kali ni mmg nampak sangat perangai memerintah tu..dulu mesti ada perkataan ''tolong'' kat ayat2 dia pada Tuya..misalnya mcm ''mama,tolong amikkan air".dulu memang jarang dia meminta2..selalunya wat sendiri je..

tapi kali ni mmg nampak sangat la..yg paling Tuya angin nya,masa waktu solat maghrib semalam.Tuya dah banyak kali suh amik air sembahyang,nak sembahyang sama2..dia wat x dengar je nengok katun..sakit betul hati..Tuya amik remote,matikan tv baru dia g amik air sembahyang..pastu time ngaji,Iqra' x abis2 lagi..baru nak masuk Iqra' 6..kita ajar, dia wat cara dia lak..pastu mula wat muka x puas hati bila kena ulang ayat sama banyak2 kali..sengaja Tuya wat mcmtu nak bg dia ingat sket..

melampau lak perangainya skang..makin nak besar makin tunjuk belang..tapi setahu Tuya dia bukan jenis yg mcm tu..x tau la mgkin dah dimanja terlebih2 ngan atok nenek dia..geram betul la..

memang dah lama dah rancang nak amik dia semula dok ngan Tuya kat sini,tapi ade je halangan dr pihak sana tu..nak bawa tahun depan pun x jadi lagi sbb dia dilantik jadi pengawas..atok dia kata biar la dia nak rasa jadi pengawas jugak kat sekolah tu...pening betul la memikir anak sorg tu..baru sorg dah tah mcm2 kerenah..dugaan betul..

p/s : salute la ngan kawan2 yang anak ramai tu..mesti cm2 pangai nak handle kan??bg la Tuya tip sket mcm ne nak wat ngan budak sorg nih...lelebih kang atok neneknya masuk campur..belah Tuya x de hal,belah Eri la..sbb deorg yg jaga anak Tuya skang..nak marah anak sendiri pun kena pk banyak kali sbb mesti kita lak kena marah semula ngan atok neneknya..adoyaiiiii..pening!!!!!

7 comments:

A.I said...

Ntah le Tuya. Mmg lain budak, lain ragamnya. Kes kau ni aku rasa kau kene duduk slow talk ngan dia. Tanye apesal dia jd camtu. Kau puji2 la perangai lama dia. Mintak dia berubah blk..takot ada benda yg dia nk memberontak tp x lepas. tu sbb dia buat perangai gitu..try tanye dia elok2..

kuntumz said...

cian kat tuya....
tak per lah sabar jer lah jlan yg terbaik..mmg ssh klo anak klo anak dh biasa dimanjakan..
mcm jia pun, mmg garang ngan anak..tulah klo boleh nk tegas ngan anak since dri kecik lagi..nti dh beso mmg payah nk bentuk kan..
tuya try lah diskuss ngan eri mcm mana..better bawak anak dok ngan tuya..puas hati klo kita yg bela..lagipun anak tuya dah beso...

TuYa said...

kak Ai :
sebulan 2 dok ngan Tuya ni nak tengok mcm ne perubahannya..Tuya pun rasa dia ni ade benda yg dia x puas hati.nak marah,tapi x tau kat sape agaknya..

kkdg Tuya mcm dah x kenal anak sendiri dah..nak marah n garang pun rasa mcm marah anak org..



Jia :
susah kalau x besarkan anak kita sendiri..ni start dia sekolah rendah dok ngan atok neneknya..nak amik semula dah mcm ape berebut2..
kat sekolah nak handle anak org senang je,kat rumah nak handle anak sendiri mcm2 perasaan ade..

J@J@ / Bini The Rock said...

dugaan ye Tuya klu kes anak duduk ngan atok nenek dia..Manja terlebih!

akak x tau la nk bg cadangan camne. Mgkn faktor utama nya sbb dia dah terlalu dimanjakan kat sana..dah lari dia punya sifat semulajadi dia mgkn.

Akak harap dia dpt lah bertukar sklh, dan duduk sama2 dgn Tuya. Mgkn nak naik sklh menengah nnt buleh kott!...harap haraplah!

sw33tdarling.com said...

alamaaak, walaupun saya anak ramai (baru 3 jer pun)tp ttp tak boleh nak bagi tips apa2 sebab saya ni bkn jenis ikut rule kalau didik anak...

sz | m.s.s said...

errr..sabar la ye tuya,
tak dinafikan mmg mana2 datuk nenek pun sayangkan cucu2nya...
kita tgk je la dulu mak bapak kita bukan main garang ngan kita adik beradik kan, tiba2 kat cucunya takde dah kegarangan itu! faktor usia kot, dah cool down..mcm kita ni hati panasss lagi kan...
maaf takde topik mcmana nak treat anak2 dah besar ni, klu kecik2 cam anak akak ni blh la "acah"2 ngan rotan kan ;p

CuTeMiUt78 said...

sian tuya.. emmm takpe la dugaan tu.. doakan yg terbaik tuk dia.. mungkin dia dah terbiasa manja ngan atok ngan nenek kan... tu yg terikut2 tu