The Best Followers

12 February 2011

-Berakhirnya Satu Penderitaan

KAHERAH 12 Feb. - Presiden Hosni Mubarak akhirnya tunduk kepada desakan jutaan rakyatnya apabila meletakkan jawatan yang diumumkan oleh naib presidennya, Omar Suleiman dalam televisyen negara itu malam tadi.

“Mengambil kira ketegangan yang berlaku, presiden mengambil keputusan meletak jawatannya sebagai presiden dan Majlis Tertinggi Tentera akan mengambilalih pentadbiran negara,” kata Omar ketika mengumumkannya dalam televisyen.

Jutaan rakyat Mesir yang membanjiri Dataran Tharir dan yang mengadakan tunjuk perasaan diseluruh negara bersorak dan menari kegembiraan sebaik Omar membuat pengumuman tersebut.

Mubarak, 82, yang memerintah selama 30 tahun telah meninggalkan Kaherah bersama anggota keluarganya ke pusat percutian di Sharm el-Sheikh di Laut Merah.

Di Tunis, rakyat Tunisia turut berpesta meraikan perletakkan jawatan Mubarak selepas empat minggu mereka menggulingkan Zine El Abidine Ben Ali dari tampuk pemerintahan dengan menari dan membunyikan hon kenderaan sepanjang jalan.

Sebelum itu, satu sumber memberitahu AFP, setiausaha agung parti pemerintah Mesir, Parti Demokratik yang baru dilantik oleh Mubarak, Hossam Badrawi meletakkan jawatan. - AFP

**semoga dengan perletakan jawatan Hosni Mubarak ni dapat la membuka lembaran dan era baru dalam sistem pemerintahan di Mesir sana..jangan penggantinya nanti lebih teruk sudah la..

4 comments:

=sz= said...

alhamdulillah..syukurr...

sungguh payah nak jadi pemimpin ni...
tu lah golongan yang lambat sikit masuk syurga kan...

ibu_umairah said...

alhamdullilah.............amin!!

Sham said...

salam kenal...

kemenangan untuk rakyat...

Amy said...

alhamdulillah...kuat jugak kuasa rakyat sbnarnye ye...:)