The Best Followers

19 November 2009

Result exaM



tadi pagi2 kat sekolah dah sibuk anak2 murid aku yg darjah 6 tanya result bile leh dapat..
hari ni kan result UPSR kuor..
dup dap jugak le kami2 nih..
nak tgk peratusan sekolah meningkat ke menurun..
kalau menurun mmg frust la kan..sbb mcm2 dah kelas tmbahan di wat utk bebudak nih..
dalam pkul 10.30 masing2 dah berkerumun kat papan kenyataan depan pej guru besar..
alhamdulillah..keputusannya x mengecewakan..
yang paling best bile peratusan utk subjek sains naik drastik tahun nih..
harus la bangga jap kami2 cikgu sains ni..x sesia aku hangkut bebudak ni blajo kat luar kelas sambil wat eksperiment bagai..
x sempat aku nak amik2 pic sbb kamera mmg x bawa..henpon lak dok kat laci dalam bilik guru..


dalam pkul 11.30am,aku kuor jap teman si eri g klinik jap,dia demam..
tgk kat luar n koridor sekolah ramai parents tggu anak nak tau result deorg..
yang dapat 5a mesti heppinye tu kan..
sempat la snap2 pic sket..tu pun kat luar dah..



lepas maghrib tadi tepon mak aku lak kat kg..
nak tanya kan adik bongsu aku tu dapat bape..
dia pun UPSR tahun ni..
memang menyakitkan hati bile mak aku kata dia x de A..x de B..
aku terus jerit2 kata siap le cuti sekolah ni aku balik kg,aku gulai la dia..
gerammm!!!!!


x lama pastu abah mertua kesayangan lak hello2.
dia kata anak aku nye result peksa akhir tahun mewah sungguh..
dengar perkataan "mewah " tu aku dah panas tinge..
amikkkkkkkkkkk...26/35 ek..
dapat no 26..memang mendatangkan kemarahan..
aku nak cakap ngan dia,boleh dia x nak cakap ngan mama dia..
tu lagi sorg aku nak gulai..siap le korg..
eri susah hati dah tu,angin pun ade dengar anak dapat no corot dalam kelas..
ni la kalau x jaga anak sendiri kan..
dok ngan atok nenek melebih2 main dr studynye..
x boleh jadi ni..tahun depan ape nak jadi,jadi le..
aku ngan eri dah sepakat nak jugak bawa anak dok ngan kitorg..
sampai bila atok ngan nenek dia nak bela..
aku pun nak jugak jaga dia..
problem masalah betul kan..
hadoiiiii..ni mama ngan ayah dia dah x senang duduk dah ni..
geramnye bile memikirkan anak org aku ajar leh pandai,tapi anak sendiri aku x leh nak ajar bg cerdik pandai..
uwwwaaaaaaaaaa!!!!!!!



15 comments:

maiyah said...

hehe sabar cikgu.. sabar cikgu nanti rambut cepat putih :D

azieazah said...

Ya Allah.. sian nya awak TUYA...

Kak Azie sangka TUYA lum ada anak.... sebaiknya jaga sendiri la.. susah senang bersama...

sampai bila nak bagi Tok Nenek dia jaga, sian gak kat depa kan?

well.. semua tu ada sebab dan alasan...

fazilzura said...

adehhh saboo2....

dgr jgk dlm radio td.. result UPSR thn ni menaik cz masing2 jwp soklan gune bahasa ibunda

T.u.Y.a said...

kak maiyah :
sabo la ni kak..rambut putih x pe,pakai tudung..heheheheh..



kak azieazah :
kak,ade anak dah Tuya ni ha..tapi di lowprofilekan..heheheheh..sbb x de ngan Tuya..ni tgh berebut nak amik balik dr atok nenek dia la ni..
dr drjah 1 dia dok kat kg,tahun depan dah darjah 3..x leh biar alpa gitu je..




kak zura :
a'ah..purata peratusan meningkat..cerdik2 budak skang ni kan..

A.K.U.D.O said...

result ank akak yg sulong tu lagi terlebih mewah.msk kelas yg terakhir lagi. kesian pun ada sbb omaknyer sibuk je bila dia minta ajarkan. mmg kena ubah keadaan lepas ni kan tuya.
..rasa bersalah sgt sbb result ank teruk...:(

eiza in the house.. said...

sabo2...masih boleh di ubah tu..
belum terlambat bagai lagi nie..
takpe2 balik kg gulai jgn tak gulai ekk..hehe

D.O.U.B.L.E...S said...

tu lakan..susah kalu diorg tak duduk dgn kita nie..bagus niat baik ko tu nak ambil dia duduk dgn ko..ambil2 ..

Dee said...

sabar tuya..sabar..

M@L@ said...

sabar yer tuya... mmg kalo dok dgn atok nenek manja nyer lebih...sama dgn anak buah saya thn ni dpt result UPSR mmg x der A langsung...

ai said...

adoi...harus la kau tension beb!
'anak2' kau kt sni bukan main cemerlang. ngeeeee...
xpe la, ada rezeki tahun depan kau angkut la anak kau tu duk ngan kau laki bini. bleh monitor...

ikiqzana said...

sabar tuya..
xpe, nnti ambik ank kesygn tuya bwk balik.. gerenti tahun dpn pasti ank cikgu tuya dpt no 1 dlm kelas.

azieazah said...

Kadang2 bukan salah tempat tinggal.. lumrah AtokNenek sangat manjakan cucu. Bila nak ambik balik, kenalah caranya juga, maklum hati orang tua kena gak jaga...

Ada anak2 yang memang cekap, otak cepat tangkap, wpun duk nun jauh di kampung, tapi menyokong hasrat TUYA menjaga sendiri bukan sahaja kerana result tu, tetapi lebih kepada tanggungjawab yang wajar dilaksanakan...

jangan nanti anak tu sendiri menyalahkan ibubapa dia bila dia gagal...

ada gak kes, anak yg sengaja gagalkan diri dia sendiri sebagai tanpa memberontak dgn orang tua sendiri... pastu dia akan kata pada rakan, "padan muka mak ayah aku, sapa soh tak bela aku?" kesiannn..

T.u.Y.a said...

a.ku.u.D.o :
kak..memang frust kan bile anak kita slow je bab blajar ni..Tuya lagik le frust bile tahu..sedih..




eiza :
aku kkdg x sabo ngan pangai bebudak ni tau..mmg nak kena gulai cecukup la nih..




kak cT :
sedih mcm nak nagis kak..geram sangat2 ngan pangainye tu..




kak Dee :
sabo gak ni la..tapi nyampah dah kak..suh blajo x nak..main je..

T.u.Y.a said...

m@l@ :
kak mala,tu la..bukan kita x nak jaga anak sendiri tapi bile dah melibatkan mak pak mertua ni,rumit la sket..adda hati yang perlu di jaga..




kak ai :
memang kena amik tindakan drastik skang ni..x nak la anak Tuya terumbang ambing dalam pelajaran..





kak zana :
insyaallah kak..dah le anak sorg tu je kan..huhuhuhu






kak azieazah :
bukan nak melepaskan tanggungjawab menjaga anak pada orang tua kak..kalau boleh Tuya ni mmg nak sangat jaga anak kita sendiri..depan mata,tapi tu la,bile ade problem2 yg jadi topic..kalah la Tuya suami isteri..

ieNn ZaZa said...

bawak2 besabar tuya..hehehe