The Best Followers

15 January 2010

SeSunGuT betul la..



lagi sekali Tuya x boleh tido..seriously,memang x boleh tido..
this time bukan sebab x kena dodoi ke ape ke..sebab kitaran hidup seorang perempuan..PERIOD..
serba x kena,baring salah..dok tgk tv pun x leh..tak tau dah nak wat mcm ne..
sendi2 sakit,lenguh sangat2..perut jangan cakap la,memang sakit,dah rasa mcm nak tercabut pun ade..kalau esok still mcm ni lg,confirm Tuya MC..dah lama dah Tuya x kena senggugut teruk mcm ni..selalunya mmg ade senggugut tapi yang lite2 je la..leh control..tapi this month,OMG!!!sakit mcm nak beranak!!!!!makan pain killer pun x mo elok..

please..akak2 n kawan2,anyone yang ade petua n ade cara nak hilangkan,at least kurangkan sakit nih..nak berdiri tegak pun x leh dah..i hate this part..

p/s : betul ke pompuan ade senggugut teruk ni susah nak banak???hmmm..thats y le agaknye Amad x de adik sampai skang kan..




12 comments:

A.I said...

aku x penah rasa sengugut tu. tp bila opismate aku kene, cam azab giler aku tengok. ish...

kalau x tahan sgt, kau mintak le injection ngan doc..

T.u.Y.a said...

kak ai :
malam td Tuya g klinik..sbb dah x tahan..x de nye doc tu nak bg injection kak..ade ke dia bg ubat panadol je..bukannye kita sakit kepala..

nak marah pun ade..tah ape2..

azieazah said...

Ada beberapa cara yang TUYA boleh cuba:

1. Makan Panadol Menstrual

2. Tuam perut. Leh guna botol berisi air panas, golek kat perut bawah (peranakan) supaya darah beku akan mencair. Ada orang gunakan seterika, lapik kain dan tuam. Seelok lagi guna tungku laaarrr..

Apapun jangan manjakan diri dgn berbaring banyak, nanti lebih lemah. Tapi biasanya kalu kena, memang seram sejuk badan, kan? Kesian

Kak Azie rasa senggugut semasa gadis, akan ilang bila dah kahwin dan beranak

Ada juga kes, senggugut masih dibawa semasa dah kahwin dan susah nak lekat...

Semuanya bergantung pada Yang Esa. Sakit tu ujian kecil jerrr...

mamai said...

petuanya tido hehehe sorry bro tak period

T.u.Y.a said...

kak azie :
ade jugak cuna letak sterika tu..lama2 dah lali..memula letak ade la lega sket kak,ni dah lama2 sama jugak..

kalau dah sakit ni,Tuya mmg dah x leh nak baring,x leh nak duduk..sume dah x leh..asik ke huu kehilir je..pinggang sume sakit..

tu la..pk2,ujian kecil ni dtg nak menduga kesabaran kot..dah le Tuya mmg x bape nak nyabo..heheh





bro mamai :
best2..tdo mmg best..tapi masalahnye x leh tdo..heheh

Diarihatiku1976 said...

tak semestinya.... tapi akak dapat bayangkan kesakitan ko ekkk

fazilzura said...

bkn susah banak , susah ngndung.. org ckp ler.. entah ler..

xpenah rs senggugut b4 ni .. but kalau rs2 x terahan tu .. meh le try MAB ... insyallah sume tu x kan ado .. mmg MAB bagus tuk org2 yg ado masalah sengugut teruk .. yg lom kawin ke dh kawin ke pun elok makan ..

ikiqzana said...

x de la susah beranak bila ada segugut. akk dulu masa zaman ank dara pun segugut teruk. lepas beranak baru ok.. skrg dh xde.

take care ye tuya.. mkn ubat dn rehat

T.u.Y.a said...

diarihatiku76 :
sakit kak..beranak pun x sakit berpanjang2 mcm nih..




kak zura :
hehehehe..a'ah kan..susah nak ngandung..salah tulis..
MAB tu ape kak??





kak zana :
dah lama x kena sakit teruk mcm ni..selalu ade gak tapi x de la mcm diperah2..huhuhu

fazilzura said...

moh2 le terjah blog akak dik non .. ni sure x baca ni .. tgk belah kanan blog akak tu

A.I said...

len kali kau mintak le injection tahan sakit tu. opismate aku dulu kalau x tahan sgt, cocok je..

T.u.Y.a said...

kak zura :
bukannya x terjah blog akk..tapi x baca sidebar2 tu..heheheh..dah terjah dah..Makjun tu ek..



kak ai :
len kali kita mnta kat doc tu..mana le kita tau.hehehhe