The Best Followers

09 February 2010

Dia ingat Tuya ni ape??

tetengah malam ni mata x mengantuk..sbb lpas maghrib td Tuya dah tdo lama..sampai pkul 10 lebih baru bangun..ni dah x leh lelap lak..tetengah bersms ngan eiza,Tuya pun ngintai2 la kat saved mesej dalam phone..
ade mesej yang dah lama pun Tuya simpan..salah satu mesejnya, dapat masa tahun 2008..memula x tau dr budak mana tah hantar..sebab Tuya rasa mesejnya x beradab dan kurang ajar,Tuya tetap simpan..skang Tuya dah tau sape org yang hantar tu..jom le baca mesej tu..Tuya x padam pun no teponnya tu sbb Tuya ade try call..x dapat..


"Assalamualaikum.Ini kak mas? Sy dpt number ni dr kwn pjbt.Sy rahman.Kwn sy kata k.Mas ada kwn yg doktor sakit puan,betul ke?"

memula dia bg mesej elok je bertanya..
lepas Tuya balas tnya dr mana dpt no tepon Tuya ..dia balas lagi..



"Kwn sy,Liza.Wkt ktorg buat jamuan raya dgn kwn2 ofis,kami sembang2..Dia kenal isteri sy.When dia tny my wife apa khbr,jd sy citelah,isteri sy nk kena gi KK,Sabah next month utk buat research company dia.Ini first pregnan,dia mmg suka aktiviti lasak,then dia xprepare utk jd mummy lg.Dia takut jd apa2.2hr lps,kami check dgn ultrasoud d HKL,kandungan tu br 2minggu.So,kwn sy,Liza utk kata,ada kwn dia pn gugurkn sbb ada pyakit lain.Kwn dia gn cr surgery cuci rahim.Then,kwn kpd kwn dia ada bg no. Kak mas,person yg tahu ttg kguguran ni.Jd,sy nk tahu,k.Mas ada no. Dr tu dn kat mana tmptnya? Brp kos surgery?"

bongok je jawapan dia..Tuya mmg ade kawan nama Liza cikgu satu sekolah kat Seri Kembangan dulu..and dia mmg kena wat suction sbb kandungan luar rahim..pastu Tuya jawab le,Tuya x pernah wat cuci rahim or whatever..jumpa pakar kesuburan pernah le..ye la kan,waktu tu rasa mcm musykil nape x banak2 lg lpas dapat amad tu..kot le x subur..:P



"Akak,sy percayakn akak.Sy amt b'hrp akak dpt tlg sy dn isteri.Kami blm b'sedia..kami xnk bayi kami xdpt pjagaan yg baik.Isteri sy perlu kerja juga bantu ekonomi kami sekeluarga.Sy hny mnt maklumat dr akak shj..Kami amt2 mghargai."


dia ingat Tuya ni ape agaknye ek..kita lagi nak anak..dia lak wat cerita tah ape2..masa ni mmg Tuya x sabo dah..Tuya bgtau dia,g la pakar2 yang leh bg pendapat..Tuya bukan doctor..Tuya cikgu!!!




"Oh..ye ke.Maaflah slh org.Tp klau k.Mas kenal ,atau ada kwn doktor pun xpe.Yg penting,sy nk mnt tlg akak,akak tahu kat mana blh buat terminate kandungan.Kami buntu dn xada ms

masa ni mmg kesabaran Tuya dah x leh nak sabar dah..mmg bongok!!



"Dlm satu mafhum hadith riwayat imam ahmad,sesiapa yg didatangi seorg yg dberi harapan,dn tidak mahu mberi jln sdg dia tahu jln keluarnya,maka dia akn dhumban ke neraka jahannam.
Dlm usul fiqh,haram gugurkn kandungn b'usia 3 bln ke ats.Sy bkn b'zina tp ada isteri.Kebenaran t'bongkar d pdg mahsyar.Terima ksh k.Mas krn sudi bls msj sy.
Rahman."

pandai pulak dia bermafhum2..kalau dah pandai sangat,x yah le nak tuduh org bebukan..pastu nampak sangat yg dia ni salah..dok gelabah x tentu hala kan??manusia2..tah le..




12 comments:

maiyah said...

dasat lak mamat tu, rasanya x yah le kaco org yg x kenal.. kan byk matlumat bleh dpt dr apa yg dia nk tahu.. nape nk paksa2 org plak.. wat x lyn sudah le tuya

T.u.Y.a said...

kak maiyah :
memang lepas2 tu Tuya x layan dah..walaupun dah lama dapat mesej tu,Tuya simpan je..sbb Tuya tau sape hantar,in case ape2 dia cr pasal ngan Tuya,ade lg modal Tuya nak bahan dia..huhuhuhu..

ber_uwang said...

bongok punya mamat..

Maswani said...

haha.. desperado la tu tuya.. duk sms bini org tu pasal apa.. xde keje lain..

caluk@cencaluk said...

nasib baik x mintak nasihat buat anak heu2

el said...

lawak pun ada
kalo dah slh no. tu sudah ler..ni mau cr mslh pulak..kahhhh
tu dh lama beno tuya
2008..skrg dah ok ke geram nyer..hehehe

fazilzura said...

Dia nak gugurkan kandungan yek .. BODOH betui le jantan gitu ..

entah apa2 tah ..

Dee said...

pergh..boleh dia bagi ko hadis..ko bglah hadis yg ckp gugurkan kandungan tu haram..bodoh pya jantan..kahwin nak..bertanggungjawab xnak..

ejaa said...

orang lagi nak anak.
huhu kalau x nk anak tu pandai2 la merancang.
erk.cik ejaa lak yang tau lebeh.haha:p

tapi anak kan rezeki Allah

azieazah said...

Terkedu... camni punya olang pun adaa...

Ena Qalinsya said...

erk! tau hukum tapi nape still nak gugurkan kandungan? dh tau tak bersedia pepandai r bajet.. ni bila men sedap tp bila dh dpt hasil nak buang..dasar bangang punye org!!! org len punyela susah pyh nak anak, dia p nak gugur.. Bg r Allah laknati je org camni huh!

T.u.Y.a said...

atan :
memang bongok tau..dia ingat Tuya pakar sakit Puan Tuan ke??





kak wani :
mengarutkan..






caluk :
kalau dia minta nasihat buat anak,memang aku nasihatkan..4 hari 4 malam..huhuhu..






el :
geram..simpan tetap simpan..heheheeh..






kak zura :
agaknye dia tengok muka Tuya mcm doktor kot..hehehheh






kak Dee :
kelako kan..dia yg tnya kita,kita lak kena marah..dah mmg Tuya x tau menahu,boleh lak dia kuor mafhum hadis bagai..





eeja :
memang betul..Tuya ni tggu dah dekat 7,8 tahun dah..x de pun..sedih!!nasib bek ade sketul hero tu..hehhehe




kak azie :
memang terkedu!!!






kak ena :
sakit hati kan kak..dah le bodoh..makin bodoh bile dia ingat kita ni bodoh..