The Best Followers

06 May 2010

Kuih Banyak Nama..

ni cite petang semalam..lepas tuisyen sms Eri pesan kat dia,kalau balik sebelum kul 6 ptg tolong belikan kuih dadar gulung..Tuya panggil dadar gulung,kalau org pantai timur panggil batang buruk..(kesian,batang dah buruk..hahahhahahah!!!merepek!!"..kalau utara panggil kuih ketayap..(x de kena mengena ngan ketayap pakai atas kepala tu)..macam2 nama..1 Malaysia kan..

pastu Eri sampai rumah x lama pastu,dia kata makcik yg selalu jual kuih tu x jual lak..kedai dia tutup..frust okeh!!!!dengan menyampahnye Tuya turun g kedai beli kelapa parut sebelah..konon2 nak wat kuih tu la..semangat waja..hentam saja la,jadi ke x..nak sangat makan kuih tu..

excited masa wat kuih ni..siap amik pic nak nunjuk kat kakak,abang,adik,kawan2 blog..hehehhhe..x de niat nak nunjuk,cuma nak share kegumbiraan sbb finally,i did'it..yeah!!!!


first sekali kena wat inti dia..kelapa,gula merah..masak sampai kering..



pastu wat adunan tepungnya pulak..nak wat ni pun dekat 10 kali tepon mak..buhsan dah mak nak menerangkan..hehehehhee..dah nama pun blaja,kena la tnya..



masak adunan tu mcm wat lempeng..abaikan kuali Tuya yang besar gabak tu ek..kuali kecik ade,tapi melekat2 tepung tu x nak tanggal..memang selekeh..pastu guna la kuali bapak besar ni..nasib baik x melekat..


pastu kena gulung inti kelapa masuk dalam kulit tepung ijau nih..sangat sengsara sbb panas nak menggulung tu..mcm nak melecet jari nih..tapi nak makan nye pasal..sanggup!!!



tadaaaaaaaaa!!!siap..lantak le panjang pendek ke rupa bentuk kuih ni..janji sedap tekak merasa..hehehehhe..mcm ne la makcik2 jual kuih tu wat banyak2 ek..Tuya yang wat sikit ni pun,sengsara..panas nak mengulung..


yeay!!!dah pandai wat kuih yang mcm2 nama nih...Congrate utk diri sendiri..heheheh


13 comments:

FarhanaDr said...

Sangat suke kuih ketayap ni.. Sedapppp.. Heehee.. :)

~ batang buruk ni slalunya yg mkan mase rayer tu jek.. yg kaler putih, bnyk serbuk2.. huhu..

mEMYselfandi said...

saye pggl kuih hijau je...asal hijau kompom sedap=p

fazilzura said...

cm kiteorg org ganu pun pangil kuih ketayap .. cz kalau batang buruk tu yg kuih raya tu ... wrna putih dlm ado cm srbuk2 tu

ber_u_wang said...

akak ipar.. nak sikit

rindu nak bergosip dgn akak

azieazah said...

Syabas! pandai pun..

Kak Azie dah lama tak buat kuih ni... enak beb!

Mama Hanim said...

alahai rajin sugoh cik puan tuya ni main masak2 kan.. hehehe..

alamak, lupa la ore kelate panggil gapo tuh.. reti make je..kuikui2..

TuYa said...

farhana :
Tu la..yang Tuya tau batang buruk kih raya kan..heheheh.



mEMYselfandi :
fanatik ijau mcm Tuya gak ke?




kak zura :
macam2 nama org bg..tapi benda nya sama kan..




cik aTan :
nak sikit dtg rumah le..kata nak gossip..heheheh




kak azie :
baru nak blaja2 kak..jadi pun..suka!!!





kak wani :
skang tukar hobi kot..heheheh..

maiyah said...

lg elok le kalo buat
x mau hulur skett ngeeee

::AnEp:: said...

sedapnyer kuih nie..nk3

J@J@ / Bini The Rock said...

oohh!!

maknanya "kuih Batang Burok" tu ada dua spesis la ye??
hhmmmm...

kat sini panggil kuih dadar..tp takut org terbeli telur dadar pulak!
hehehe

tp yg plg glemer "Ketayap" kan??

caluk@cencaluk said...

kuih keria x de ke he he

kitatauke said...

salam perkenalan...
aku pggl ketayap...sedap wooo kuih ni....kat tempat aku...sehengget=4...kat bandar tak dapat dah kot....

Nay-MrsNurl said...

wah sedapnya..kat Sabah panggil kuih lenggang.. =)