The Best Followers

21 June 2010

-Bukan senang nak senang

Weekend Tuya kat kg Eri,Gua Musang..mcm2 xtvt..mandi sungai,melepak tepi landasan sambil bg lembu makan,tapi sume tu dah biasa..satu ni Tuya jarang2 cite n ikut..

xtvt masuk kebun getah abah mertua Tuya..pagi ahad,lepas settle hantar anak g sekolah,wat bfast sume,Eri ajak Tuya g kebun getah..bukan nak menoreh,nak tolong akk dia ngutip getah beku..memula Tuya x nak g,nak tggu rumah je sbb nak kemas,nak masak utk deorg sume..Eri paksa gak g..dia kata x yah wat keja,just ikut n rasa mcm ne suasana kat sana..jom layan pic sambil Tuya cite pengalaman..

see..Tuya ngan kasut Phua Chu Kang tu..nasib bek x de warna kuning..

posing la dulu laki bini nih..jap lg x leh peluk2..busuk..heheheh

memandangkan kebun getah yang akk ipar Tuya ni toreh atas bukit,makanya kena la kita mendaki menuju puncak..


dah sampai kat tempat dituju,rehat jap..penat yang x terkata Tuya..dah lama x mendaki bukit ni,kembang je rasa kaki..huhuhuhu..sebelum Eri ngan akk dia ngutip getah beku,dia hidupkan api dulu x nak bg nyamuk banyak kat situ..



sayang dok elok2 kat sini yer..b g kutip getah jap..




ni le rupa bentuk getah beku nya..bau dia..sendiri mau ingat la..busuk tapi $$$$$$$..


time utk masukkan segala getah beku ni,nak bawa turun ke bawah..Tuya rasa dalam 100 kg ade la berat getah2 beku ni..sbb selalunya akk ipar Tuya kata,seguni 50kg..ni ade 2 guni..100kg la kan..


masa utk menggolek guni2 ni ke bawah..punye la susah,sbb bukit ni curam..kalau x iye2 takut guni ni terjun kat gaung curam,x de pasal lak nak amik..dah le berat yang amat2.
sungguh extrem tau..kena lintas sungai kecik lagi..imagine la mcm ne selalunya akk ipar Tuya ni wat ngan adik2 ipar Tuya yang kat kg ..sungguh memenatkan...


selama ni Tuya ikut g kebun getah kat bawah je..tanahnya rata,jadi nak memungut getah beku tu x de la susah mana..pkok atas bukit tu baru 2,3 bulan ditoreh..penat!!!x memainnya penat..Eri kata boleh lumpuh mcm nih..hehehhehe..

Tapi Tuya respect la kat penoreh2 getah sbb gigih menoreh demi sesuap nasi..jangan x tau,org kg Eri yang menoreh ni,sebulan leh dapat 3,4 ribu..tapi nak dapatkan hasil mcm yg deorg dapat ni bukan senang,kena azam kuat n rajin..nak dibandingkan ngan keja kita,jauh beza..tapi kita still x bersyukur n selalu merungut penat..insaf betul..

7 comments:

kuntumz said...

tuya, besnya dapt rasa suasana nii..mesti 1 pglaman yg tak leh dilupakan...
bau getah mmg busuk tpi berbaloi klo dpt hasilnya..
org kaya mn der terus kaya, semuanya bermula dri bawah kan??

TuYa said...

Jia :
memang sonok,penat..tapi pengalaman yg berharga tau..

fazilzura said...

wah lomantik nye b4 kutip getah yek ..
wakakakakak sure leps tu bucuk yek

el said...

hai sempat lagi tu berposing di kebun getah..jgn wat pape eh kt situ..nti ada org ngendap hehehe..

a'ah ni kan lalu kebun getah pun rs busuk ni kan pula tgk real hehehe

sz | m.s.s said...

kita akan lebih menghargai hasil titik peluh begitu kan...terjamin kehalalannya...takde curik tulang @ rasuah2 di kebun getah! :)

mEMYselfandi said...

betul kak..dorang mmg patt dapat pendapatn mcm tu..gigih bekerja...

TuYa said...

kak zura :
sebelum bau getah melekat leh la posing peluk2 bagai..dah melekat pas tu,x de nya nak dekat..hehehe..



eL :
takut ade lak cctv terlampau kat dalam kebun getah tu ek..

bau dia mmg satu macam tau..bau duit eri kata..




kak suzi :
betul la kak..setiap penat lelah berbaloi2 bila dapat hasil setimpal..100% sdn bhd..




mEMYselfandi :
dok kg je la kalau mcm tu kan..leh kaya!!