The Best Followers

01 August 2010

-Kita senyap pun orang sakit hati..

weekend yang paling x best utk Tuya semalam..sbb Tuya kena serang hendap ngan jiran yang bermulut longkang..pelik betul Tuya bila kita x kacau org,org x puas hati..boleh??

tak tahu la apa masalahnya sampai Tuya pun leh terjebak sama..si A dok borak ngan si B..tetiba si A kata Tuya yang cakap bla bla bla..pasal si B..pastu si B naik hangin dok sms tepon Tuya tanya mcm2..bila ajak jumpa dedepan x mo..

Tuya memang x puas hati bila nama Tuya jadik sebutan glemer x tentu hala..x suka publisiti murah okey..hehehhehe.. dengan nekad n berbekalkan nasihat dr mak,(tensen sampai dok tepon mak minta pendapat),Tuya pun g la rumah si A ajak berbincang ngan si B..

plan jalan ok..baru separuh masa perbincangan,si A lak tetiba kata dia x leh lama..belum habis dok soal jawab lg tu..dia dah blah..blur jugak la Tuya masa tu...apehal lak kalut semacam je..then dipendekkan cite,Tuya bgtau si B,Tuya x pernah amik tahu hal dalam n luar kain dia..x kuasa nak nyebok2..kalau si B rasa nak caya,caya la..kalau x nak terpulang,x de paksaan..no hurt feelings..

pastu Tuya kata,Tuya minta maaf awal2 sbb lepas ni kalau Tuya x bertegur sape ngan jiran2 sume, Tuya x nak dapat taik..dan Tuya x akan amik tau ape2 pun..nak tnya pasal isi borang sekolah ke,nak tanya pasal tuisyen anak ke ape ke,i dont care!!!!!
si B pun angguk2 then minta maaf jugak..Tuya kata 0-0..ngan si A yang penakut hangit tu,Tuya dengan ikhlasnya sms bgtau apepun yang dia dah jaja nama Tuya,Tuya maafkan..jangan kacau Tuya dah..

Ape la masalah manusia ni kan..pelik betul..Tuya dok dediam dalam rumah pun deorg susah hati..baik salah,jahat lagi salah..Eri pesan kat Tuya.."kalau dengan cara menyombong tu boleh menyelamatkan keadaan,sombong la Yang..lagi bagus dr sakit tinge,sakit hati sendiri"..
Eri siap jumpa akak2 si A & B tu,cakap elok2.."mulai hari ni,saya x benarkan isteri saya berbual benda x penting ngan akak2 lagi..jangan kecik hati yer..saya x mulakan sume ni"..

sedih betul Tuya bila ade jiran yang busuk hati nak melaga2kan Tuya ngan jiran lain..ape la salah Tuya..bila ajak berdepan,ngelak2 pulak..dunia dunia..

skang Tuya adalah org sombong kat blok ni..x kisah pun kalau org kata "Teacher sombong"..bak kata abah Tuya,''biar org jauh ngan kita,jangan nasi jauh ngan kita..mati lapar kita"..

-memaafkan dendam yang terindah-

9 comments:

sz | m.s.s said...

sabar la tuya...
kes2 gini rasanya takleh nak dielakkan..
tu yg masa akak nk beli rumah dl
dok doalah mintak2 dpt jiran2 yg baik2 (bukan jenis bawak2 mulut kn)...bukan jenis2 gitu...mintak dijauhkan..sbb kita nk dok lama kan...klu menyewa masih da option blh pindah tpt lain, tp klu umah sendiri dok la situ tggu kaya beli umah lain ;p

xAmU said...

kak,i loike your father`s quote..hehe

farah said...

haishhhh nape wat perangai gitu yek...dah macam bebudak peel jenjiran tuya 2...

TuYa said...

kak sz :
tu la..dulu deorg x mcm ni kak..sejak ade jiran baru pindah tu,mcm2 hal je dengarnya..

Tuya x salah,x de la nak pindah2..lgpun mana la nak g lg kan,dah memang tu rumah kita..pening jugak..


ceklat :
abah akk selalu pesan mcm tu..thats y le dia jenis x amik port ape pun org kata..x penting dia kata..



farah :
hasad dengki iri hati ni x kira umur..tetap ade kat setiap manusia..

kuntumz said...

sabo yerk..mgkin der hikmah disebaliknya...
jia dok kat damai tu mmg tak campur ngan jiran2 sebelah umah..buat hal sendiri jer...
jump org sebelah pun senyum2 jer...bukan sombong tpi mmg stail dok kl ni cenggini kot..
tak leh terlalu baik dan tak leh terlalu ramah beno...nti jdik mgsa keadaan...
tuya, meh geng ngan jia...jemput dtg umah...hihihi

fazilzura said...

tu la lumrah kehidupan Tuya..
mmg beter wat x tau jjek .. kalau ambik tau kang diorg ckp yg bukn2 plak ... kalu kite xambik tau , di kata sombong.. tp tu le peel manusia ..

baik dekat kan diri dgn NYA

J@J@ / Bini The Rock said...

Dan dan tu jgk la si A tu kata ada hal erk time nak ajak bincang! hhmmmm..sendiri mau ingat laaa...

Buat TUYA akak harap banyakkan bersabar! mgkn hari ni hari Tuya esok lusa mgkn hari dia pula. Serahkan aje pada Yang Maha Kuasa...
skrg ni klu Allah nak bayar cash..sekejap aje Dia bagi.

TuYa said...

Jia :
Tu la kan..Tuya ni sbb ngajar tuisyen,tu sbb parents dok tegur2 tnya pasal study anak..dah jadi mcm ni,silent mode je la..

last2 semalam Tuya dok melepak kat Impian,nengok Hari Kreativiti kat situ..Jia joint jugak ke semalam?



kak zura :
tu la lumrahnya kan kak..sedih jugak,tapi kena keraskan hati..

akk,accept Tuya nye friend req kat FB,ade hal nak tnya nih..

TuYa said...

kak JaJa :
Tu la kan..nampak sangat yang dia ade salah..x berani nak berdepan..Tuya x de kacau idup dia pun..susah jugak la manusia mcm ni..lapar agaknye kalau tgk sume org baik2..tu dia x senang hati..