The Best Followers

30 August 2010

-Zalimnya Manusia

Tak sabar2 Tuya nak share pic2 ngan kawan2..x sempat nak edit2 letak frame bagai..td Tuya buka Fb,ade kawan yang share pic2 ni..kebetulan dia ade ditempat kejadian..kebetulan jugak dia bawa kamera..jom kita tegok pic..


tempat kejadian..simpang tiga ke Giant Shah Alam




menurut sumber,sorg lelaki india bawa lori nampak beg yang disangkut pada signboard,dia pun nengok..abang baju putih ni ngan bini dia org ke2 yang tiba kat tempat kejadian..pic tu abang tu tengah kipas baby tu bg fresh air..


tu ler tiang sign board beri laluan tempat paper bag yang berisi baby ni disangkut..nampak x ade uri lagi tu..





pegawai kesihatan yang memeriksa n memotong tali pusat baby ni..pastu di salinkan kain pada kain yang elok n bersih..sedihnya Tuya tengok..


tu sisa n bekas setelah dibersihkan bayi tu..


sebagai seorg manusia yang berakal dan mempunyai naluri keibuan yang kuat,apa yang kita leh pk n rasa ngan gambar2 tu?Tuya bercakap sendiri,mcm ni ke cara menyambut kelahiran anak?patutnya dirai ngan penuh kegembiraan,di sambut nga laungan azan..tapi baby ni???kalau la besar nnti dia tau yang dia disambut,dikerat tali pusat di tepi jalan..mcm ne la perasaan dia kan..bg le Tuya kalau x nak anak,jangan di buang2..sedihnya..
sama2 la kita amik iktibar..

9 comments:

sz | m.s.s said...

Ya Allah...
sedihnyaaa...
tak terkata la...
huhuhuhu

al-lavendari said...

tiada maknanya kita mencapai status negara maju jika fenomena serupa ini tidak dibendung ..!

J@J@ / Bini The Rock said...

rasa nak menitik airmata nih bila tgk gambar tu
:'(

Sehat budaknya kan..
Kalau lah baby tu terhempas ke tanah masa di gantung, kemudian di baham anjing...macamana??

Astaghfirullahala'zim!!!

masviona said...

ya allah ya rabbi...kesiannye kat baby tuh..ya allah haiii

speechless xtau nk ckp apa...mintak2 lah mak pak baby nih cecepat bertaubat

maiyah said...

adoii.. knp le camni

sudi le kiranya terima kad raya dr sy.. makasih

TuYa said...

kak sz:
memang dah x terkata kak..
ngilu perut Tuya nengok anak tepi jalan mcm ni..
Tuya marah tapi x tau nak marah kat sape..



pK aL :
tu la kan..kalau kita tengok kat luar negara,gejala pembuangan bayi sangat2 jarang..



kak JaJa :
naya je kan?kalau beg tu koyak ke ape ke,x ke mati cedera parah budak tu..xde perikemanusiaan langsung kan kak..



kak viona :
memang x terkata kan..Tuya pun doa2 biar mak pak baby ni x senang hidupnya..



kak maiyah :
dunia akhir zaman kot kak..
nanti Tuya amik kad raya akk tu yer..

YanDarwisy said...

Zalim giler....tak taulah mana pegi perasaan perikemanusian dlm hidup. Ya Allah....

Nazmi said...

hari2 ade je dgr berita baby kne buang. mmg dunie akhir zmn dah skang ni.

Daya said...

kesian nyer kat baby tu..

binatang pun sayang anak...
nak beranak pun cari tempat dulu