The Best Followers

07 April 2011

-Check Telur Anda..

Telur Ayam Tiruan Di Pulau Pinang

Rupanya sebiji telur ayam tetapi ia telur ayam tiruan diperbuat daripada bahan kimia yang dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan dan dijual di pasaran terbuka di Pulau Pinang.

Telur palsu itu bersaiz lebih besar daripada telur ayam sebenar dan apabila dipecahkan ia tidak mempunyai pusat telur, tidak berbau, berkilat dan kasar.

Demikian menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang telah menerima aduan daripada pengguna yang membeli 30 biji telur tiruan itu pada harga RM11 di pasar Pulau Tikus di Georgetown semalam.

Presiden CAP, SM Mohamed Idris, berkata siasatan mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.

"Komponen bahan kimia ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati," katanya.

Mohamed Idris berkata, kerajaan harus mengambil tindakan segera merampas dan mengharamkan semua telur ayam palsu itu kerana ia akan memperdaya pengguna selain memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Seorang mangsa pembelian telur ayam palsu yang hanya mahu dikenali sebagai Loh, 50, berkata beliau menyedari telur ayam yang dibelinya dari pasar di Pulau Tikus itu adalah palsu setelah mendengar aduan seorang pembeli menerusi siaran radio.

"Setelah mendengar aduan seorang pengguna dalam radio, saya terus memeriksa telur yang dibeli itu dan terkejut apabila mendapati telur ayam yang saya dibeli sememangnya palsu," katanya.

Loh berkata, beliau dan anggota keluarganya telah makan telur ayam palsu itu sejak sebulan lalu.


***telur pun len palsukan pulak..macam2 hal la dunia skang..dah,g check telur masing2 sana,kot pelesu ke,tiruan ke..nak check 'telur' kita jugak la,ori ke x...hahahhahah!!!dush dush!!pastikan ori..

2 comments:

=sz= said...

ahaaha
sempat plak nak kena check telur memasing ye..

tp mmg betul la tuya...kawan akak mmg kena p scan "telur" aka ovum kita utk tentukan saiz yg sepatutnya utk ready disenyawakan... ;) tp dokter pakar la yg check/scan..klu buat sendiri tak dpt dipastikan plak gimana caranya :))

TuYa said...

kak sz,
tu la kan kak..kot le telur expired..dok la pukul bg kembang..tak jugak jadi..heehhe..
telur oh telur..